h

Verslag werkbezoek wethouder Riet de Wit

10 februari 2003

Verslag werkbezoek wethouder Riet de Wit

Vrijdag 7 februari bezocht SP wethouder Zorg in Heerlen Riet de Wit, samen met Theo Cornelissen en Ineke Palm een aantal locaties in Rotterdam.

Riet de Wit had in eerste instantie een afspraak met haar Rotterdamse collega wethouder R. de Faria maar die was helaas verhinderd door ziekte. Evengoed is het wel tot een gesprek gekomen met GGD- beleidsmedewerker Paul Labrujère, die so-wie-so bij het gesprek met de Faria aanwezig zou zijn. Hij vertelde over het belang van Keetje Tippel (huiskamerproject aan de Keileweg voor verslaafde prostituees) voor de volksgezondheid. Dit in het kader van SOA- en open TBC-bestrijding. Er zijn volgens de GGD in totaal ruim 300 verslaafde prostituees, waarvan er dagelijks zo'n 60 aan de Keileweg aan het werk zijn. Ook is er nog een Keetje Tippel-25 project, waarvan de doelstelling voorlopig is om elk jaar 25 prostituees zover te krijgen dat ze uittreden uit de prostitutie, m.a.w. niet meer afhankelijk zijn van de inkomsten van het tippelen. Vorig jaar zijn er inderdaad 28 vrouwen uitgetreden, maar zijn er inmiddels al weer vijftien teruggevallen in hun oude beroep. Desalniettemin worden de doelstellingen op den duur omhooggeschroefd naar 85 uittreedsters per jaar.

Daarna ging het gezelschap op bezoek bij Nora Storm. Zij ontving ons in het kantoor van 'de Junkiebond' aan de Saftlevenstraat.Riet in het soephuis van Nora Storm Ze woont vlak naast dit kantoor, samen met een aantal verslaafden. Een aantal bewoners hebben ons zeer trots rondgeleid langs hun kamers, die er inderdaad pico bello uitzagen. Deze rondleiding gaf meteen ook een zeer duidelijk beeld van de kern van Nora's aanpak. Wonen en werken, dat zijn naar haar idee de ingrediënten van een geslaagde reïntegratie van verslaafden. Via haar uitzendbureau Topscore gaan er elke dag zo'n 60 mensen aan het werk. De ijzeren discipline -van schoonmaken, boodschappen doen, koken en natuurlijk werken- die Nora er bij 'haar jongens en meisjes' in stampt werkt zichtbaar goed. Ook bij haar valt er wel eens iemand af, maar naar haar idee werkt haar uiterst praktische aanpak toch stukken beter dan die van de welzijnssector.

Het volgende adres was de verslavingszorgkliniek van de Boumanstichting aan de Pieter de Hoochweg. Daar ontmoetten we Ben van de Wetering, directeur Zorg van de Boumanstichting. Van hem kregen we een wetenschappelijke uiteenzetting van de redenen voor drugsverslaving. Volgens recente inzichten is drugsverslaving is voor een gedeelte aan genetische factoren te wijten; verslaafden zijn dus niet slap of zwak maar zijn 'voorbestemd' tot verslavingsgedrag. Afgezien hiervan zegt hij met zekerheid te weten dat zeker 80% van mensen die verslaafd raken al psychiatrische klachten hebben voordat ze verslaafd raken. Voor veel verslaafden is hun middel (vaak heroïne) een soort zelfmedicatie. Kort gezegd: verslaving is een ziekte, dus zo moet je het ook behandelen. Vaak zal het niet mogelijk zijn om verslaafden volledig te laten stoppen met gebruiken. Hij ziet een oplossing van de verslavingsproblematiek in Rotterdam dus niet in het huidige repressieve beleid van de gemeente Rotterdam, maar veel eerder in een flinke uitbreiding van zorg op straat, Dag Activiteiten Centra, extra bedden in hun klinieken, intensivering van medicatie, drugs onder toezicht gratis verstrekken, meer mogelijkheden voor aangepast wonen in gespecialiseerde woonvoorzieningen en internaten. Ook ziet hij er veel in om een vorm van 'ondertoezichtstelling' te ontwikkelen, maar daar zal eerst de politiek aan te pas moeten komen.

Een heerlijke maaltijd hebben we genoten in buurthuis Piet Heijn aan de Voorhaven.
Elke week is daar een Kookclub, opgezet door mensen van Stichting En Route en Bouman verslavingszorg. Dit project helpt cliënten van de Bouman die zelfstandig wonen en een methadonprogramma volgen verder te reïntegreren. We hadden hier nog een afspraak met drie dames van actiecomité 'Keileweg weg', wiens actie de SP volledig steunt.

's Avonds om 20 uur was er tot besluit nog een discussieavond voor de afdeling Rotterdam. Het werd een zeer interessante gedachtenwisseling waarin Riet de Wit veel vertelde over haar aanpak in Heerlen.
Besloten werd om op de eerstkomende kerngroepvergadering van 19 maart over dit onderwerp verder te discussiëren om tot een definitief standpunt voor de SP afdeling Rotterdam te komen.

Zie ook: Werkbezoek SP wethouder de Wit

Terug naar Archief

U bent hier