h

Uitnodiging: burgerinspectie militair planningscentrum Capelle aan den IJssel Stop de oorlogsvoorber...

7 februari 2003

Uitnodiging: burgerinspectie militair planningscentrum Capelle aan den IJssel Stop de oorlogsvoorber...

Maandagmiddag zal Kamerlid Harry van Bommel zich met medestanders melden bij het militair planningscentrum in Capelle aan den IJssel voor een burgerinspectie. Het bedrijf houdt zich bezig met de logistiek en transport van Amerikaans militair materieel in West-Europa en in de Perzische Golf. De SP vindt het ongehoord dat er op Nederlandse bodem een ongewenste oorlog wordt voorbereid.

Naast Harry van Bommel maken ook collega-Kamerlid Krista van Velzen, Senator Driek van Vugt en de Rotterdamse SP-fractievoorzitter Theo Cornelissen deel uit van het burgerinspectieteam. Zij zullen maandagmiddag 10 februari om 15:30 uur met enkele tientallen sympathisanten verzamelen bij NS Station Rotterdam Alexanderpolder om in konvooi met zwaailicht naar Capelle te rijden, waar zij zich om 16:00 zullen melden bij de poort van het militair planningscentrum in Capelle om daar een inspectieronde aan te vragen. Zij willen bekijken in hoeverre het bedrijf zich momenteel bezighoudt met de planning en logistiek van het Amerikaanse leger, dat troepen en materieel vanuit Europa naar de Perzische Golf stuurt om de dreiging van oorlog voor Irak op te voeren.

In het Handvest van de Verenigde Naties staat in Hoofdstuk 1, artikel 2, lid 4 staat: 'In hun internationale betrekkingen onthouden alle Leden zich van bedreiging met of het gebruik van geweld tegen territoriale integriteit of de politieke onafhankelijkheid van een staat, en van elke andere handelswijze die onverenigbaar is met de doelstellingen van de Verenigde Naties.' De troepenopbouw van de VS en Groot-Brittannië rond Irak is volgens de SP in strijd met het Handvest van de VN. Schending van dit verdrag wordt officieel gezien als een Misdaad tegen de Vrede. Van Bommel: "Wie de vrede wil bewaren, dreigt niet met het afschieten van duizenden raketten. Als het militair planningscentrum zich blijft bezig houden met het voorbereiden van de aanval, moet de Nederlandse overheid maatregelen nemen om hier een einde aan te maken."

Locatie: maandag 10 februari verzamelen om 15:30 uur bij station Rotterdam Alexanderpolder.

Meer informatie: Theo Cornelissen (06-) 20 43 01 96, E-mail

Zie ook: Verslag Inspectie

Terug naar Archief

U bent hier