h

Initiatiefvoorstel RET

28 maart 2002

Initiatiefvoorstel RET

Tomaat Nieuws Archief Tomaat

Aan: de voorzitter van de gemeenteraad van Rotterdam

Verzoek om initiatiefvoorstel ter kennis van de raad te brengen

Rotterdam, 26 maart 2002

Geachte voorzitter,

Gelet op artikel 20 van het 'Reglement van orde voor de vergaderingen van de gemeenteraad' zoals vastgesteld op 28 februari 2002 verzoek ik U hierbij het volgende initiatiefvoorstel ter kennis van de raad te brengen met het verzoek dit voorstel te behandelen in de raadsvergadering van 28 maart aanstaande.

Met vriendelijke groet, Theo Cornelissen, Fractievoorzitter SP in de gemeenteraad van Rotterdam Tel. (06) 20 43 01 96


Inleiding.
Op 6 december 2001 heeft de raad van de gemeente Rotterdam, gelezen het voorstel van Burgemeester en Wethouders van 27 november 2001, SEZ 01/4156 besloten tot:

1. De uitwerking van relevante modaliteiten van een eventuele verzelfstandiging van de RET tot overheids-NV zo spoedig mogelijk ter hand te nemen.

2. Daarover eind 2002 aan het gemeentebestuur te rapporteren

3. Uiterlijk juni 2002 de strategische visie op de RET bestuurlijk voor te leggen tezamen met voorstellen omtrent een verzakelijking van de relatie gemeentebestuur - RET.

De SP-fractie is nooit gelukkig geweest met dit besluit. Een NV behoort tot de privaatrechtelijke organisatievormen. Veel Rotterdammers wensen geen enkele vorm van privatisering van hun eigen openbaar vervoerbedrijf de RET. 'De RET is van ons allemaal' is een gevleugelde uitspraak in Rotterdam.
Vorig jaar voerde de SP met velen actie onder de leus: geef de RET niet uit handen! Ook in de campagne voor de verkiezingen voor een nieuwe gemeenteraad op 6 maart jongstleden spraken verschillende partijen zich uit tegen een privatisering van de RET. Met name de twee grootste partijen van de nieuwe raad, te weten de fracties van Leefbaar Rotterdam en de PvdA vermeldden in hun verkiezingsprogramma dat ze tegen een privatisering van de RET zijn.
In februari van dit jaar is in de voormalige commissie VVSR het bedrijfsplan RET 2002-2006 besproken. Dit zou nog in de raad van 28 februari worden vastgesteld.
Om voor ons onduidelijke redenen is dit voorstel door het college van burgemeester en wethouders toen niet geagendeerd. De SP-fractie heeft daarover toen in een open brief aan het college haar teleurstelling uitgesproken.
De Raad van de gemeente Amsterdam heeft wel een besluit tot verzelfstandiging van haar gemeentelijk vervoer bedrijf (GVB) genomen. Hierover is door de bevolking van Amsterdam een referendum aangevraagd. Op 15 mei 2002 kan de bevolking van Amsterdam zich uitspreken over de wenselijkheid van privatisering van haar GVB.
Er is volgens de SP-fractie in Rotterdam geen enkele reden om nog langer onzekerheid over een mogelijke verzelfstandiging van de RET tot een NV te laten voortduren. De medewerkers van de RET en de gebruikers van het openbaar vervoer in de stad hebben er recht op. Zij hebben er ook belang bij dat er zo snel mogelijk duidelijkheid komt. De voorbereidingen voor een referendum over deze kwestie in Rotterdam gaan dan ook gewoon door. Tenzij de nieuwe raad zich nu uitspreekt tegen de dreigende privatisering.

Het lijkt de SP-fractie dan ook alleszins gewenst om met onmiddellijke ingang het besluit van 6 december te herroepen. Dan kunnen de ambtenaren van de RET die hiermee zijn belast weer ander en nuttiger werk verzetten. De financiële consequenties van ons voorstel kunnen dan ook enkel positief zijn.

Daarom stelt de SP fractie voor dat de raad van de gemeente Rotterdam in haar vergadering van 28 maart het volgende besluit neemt:

Ontwerpbesluit.
De Raad van de gemeente Rotterdam, gelezen het voorstel van de SP-fractie dd 26 maart 2002, kenmerk BGS ?????;
Gelet op het voorstel van burgemeester en wethouders van 27 november 2001, SEZ 01/4156
Besluit:

1. Het besluit van de Raad van de gemeente Rotterdam van 6 december 2001 aangaande de verzelfstandiging van de RET in te trekken

2. Het college van B&W en de directie van de RET op te dragen zo spoedig mogelijk te rapporteren omtrent de wettelijke verplichtingen aangaande een verzelfstandiging en het bedrijfsplan RET 2002-2006 dienovereenkomstig aan te passen en ter bespreking aan de raad aan te bieden.

Aldus vastgesteld in de openbare vergadering van 28 maart 2002.
De secretaris,
De voorzitter,

Terug naar Archief

U bent hier