h

Speech van Theo Cornelissen, fractie voorzitter en lijsttrekker van de SP-afdeling Rotterdam, uitges...

20 november 2001

Speech van Theo Cornelissen, fractie voorzitter en lijsttrekker van de SP-afdeling Rotterdam, uitges...

Tomaat Opinie Tomaat

Speech van Theo Cornelissen, fractie voorzitter en lijsttrekker van de SP-afdeling Rotterdam, uitgesproken op het verkiezingscongres van 18 november 2001.

Beste mensen, partijgenoten,(PG)
We hebben een goede lijst gekozen! Een lijst waarop ieder lid weer iets toevoegt aan de kwaliteiten van de anderen. Een lijst van generalisten met specifieke kwaliteiten op deelterreinen. U zult nog van ons horen!

PG Natuurlijk bedankt voor het in ons gestelde vertrouwen, we zullen dat vertrouwen niet beschamen. Maar dat kan alleen als jullie samen met ons blijven strijden voor een sociale wederopbouw van Rotterdam, met de rest van de SP voor die wederopbouw van heel Nederland, en samen met alle progressieve mensen waar ook op deze aardbol voor een wereld zonder oorlog, zonder uitbuiting en uitsluiting.

PG Een paar dingen moeten me toch nog van het hart. De SP is een relatief jonge partij, in ieder geval een partij van enthousiaste mensen die samen strijden voor een rechtvaardige wereld, voor een stad waar alle burgers kunnen meedoen op basis van gelijkwaardigheid. Waar niemand wordt buitengesloten en behandeld wordt met respect op basis van zijn of haar menselijke waardigheid.
Dat alles in het besef dat we dat alleen kunnen bereiken op basis van solidariteit. Zo zijn we in 1994 met 2 zetels gekozen in het parlement en met 1 zetel terecht gekomen in de gemeenteraad van Rotterdam. Samen met veel Rotterdammers hebben we toen de strijd buiten de raad, vertaald in keuzes en standpunten binnen de raad. Onze man, Chris van Heumen heeft dat toen prima gedaan. In 1998 werden we voor die consequente oppositie door de kiezers beloond en haalden we maar liefst 5 zetels in de Tweede Kamer en 9 procent goed voor 4 zetels in de gemeenteraad! Het is goed te merken dat ook de andere partijen nu beseffen dat de SP in de raad zit om nooit meer weg te gaan. Dat de SP daar namens vele duizenden Rotterdammers zit om een ander beleid te bepleiten en waar mogelijk ook te realiseren. Chris heeft ons helaas sinds maart in de steek gelaten, maar met Mathijs en Marijke (die nu Ineke heet) en ondergetekende hebben we het SP-geluid onverminderd laten horen. Met kracht van argumenten. Het is meestal aan dovemansoren gericht.maar toch. We zijn er en aan alles merk je dat de SP ook in Rotterdam een partij geworden is die een politieke factor van betekenis is.

PG Als het over de lijst gaat, praten veel partijen onmiddellijk over 'wie kan er dan wethouder worden'? Samen met PvdA en Groen Links, was er al in 1998 een links college mogelijk met 23 van de 45 stemmen, zeker omdat verwacht mocht worden dat ook de Stadspartij en soms D66 een progressief beleid zouden hebben gesteund. VVD en CDA hebben in de raad slechts 15 van de 45 stemmen. Maar net als in Den Haag zit de PvdA in Rotterdam volledig vastgeroest aan de VVD. In Rotterdam doen ze wel alsof ze links willen, en dat het de PvdA is die de VVD op sleeptouw neemt. Maar ze voeren de orders van paars uit Den Haag braaf uit, paars waar de VVD al jarenlang de politieke agenda bepaalt.
De PvdA in Rotterdam is slaafs meegegaan met privatisering van de kabel, de EZH, de AVR, nu weer de Eneco en de RET, straks het GHR.
De lijst is nog lang niet afgelopen. Iedereen weet inmiddels hoe het met die geprivatiseerde ondernemingen is vergaan. Ze zijn bijna vergaan! Met de NS als afschrikwekkend voorbeeld.

PG De komende tijd zal er door de SP dan ook nog een stevige strijd gevoerd moeten worden om de haven en de RET voor de stad te behouden en om hier en daar terrein terug te winnen, zoals bij Eneco, het vroegere GEB.
Niet omdat we dat om een of andere dogmatische reden zouden willen, maar omdat het beter is voor het collectieve belang van alle burgers in deze stad. Omdat we het algemeen belang niet willen opofferen aan de aandeelhouderswinst van een enkeling. Maar ook op andere terreinen, zoals de woningbouw en de daklozenzorg, maakt de PvdA nog steeds de keuze voor VVD-politiek.
De afgelopen begrotingsbehandeling op 6 en 8 november hebben ze daar weer volop blijk van gegeven. Wat wij willen staat in ons verkiezingsprogramma wat we straks gaan bespreken.

PG Terug naar onze lijsten. Er staan geweldige mensen op. Ook in de deelgemeentes Feijenoord, Alexanderpolder en Noord, hebben onze leden die kandidaten naar voren geschoven die het best in staat zijn om stevig weerwerk te geven tegen het Rotterdamse Paarse beleid met een fletsgroen randje. In andere deelgemeentes is onze leden dat nu niet gelukt. Dat komt ook door de beschamende wijze waarop die deelgemeentes in Rotterdam gebruikt worden. Ze zijn te klein voor het tafellaken en te groot voor het servet. Lees hiervoor ons verkiezingsprogramma. Als de grote politieke kwesties aan de beurt komen dan worden ze toch weer overruled door 'de Coolsingel'. En zelfs op die Coolsingel gaan de meeste partijen de belangrijkste vraagstukken uit de weg. Het was beschamend dat niemand op onze vragen rondom 11 september en de oorlog inging. Het was beschamend dat alleen alle SP-gemeenteraadsleden en slechts 1 van de 4 Groen-Linksers op 10 november meeliepen in de demonstratie tegen de oorlog. Het was beschamend dat we een hele dag moesten discussiëren om ervoor te zorgen dat de eindejaarsuitkering voor de minimumloners van Werkstad niet verlaagd werd en bleef op de 300 gulden van de afgelopen 6 jaar! Het was beschamend dat ze wel 44 miljoen in een potje stopten voor straks als die champagneglazen bij het CS moeten worden gebouwd, maar geen extra middelen wilden bestemmen voor de dagopvang. Niet eens voor gezinnen met kinderen die dakloos dreigen te worden. Het is beschamend hoe ze bij de discussie over een deelgemeenteraad voor het Centrum alleen maar geïnteresseerd zijn in de hoogte van het salaris voor de deelraadsleden. Het is beschamend hoe de volkstuinders hun werk van tientallen jaren bloed, zweet en tranen wordt weg gebuldozerd en ze voor een appel en een ei worden uitgekocht.

PG Het is de hoogste tijd voor een nieuw en links beleid in Rotterdam. Allereerst zullen dan de kiezers de SP meer zetels moeten geven. De kandidaten voor die zetels hebben jullie zojuist in volgorde vastgesteld. De kiezers kunnen met deze kandidaten prima uit de voeten. We hebben er nu 4 en we gaan voor 6 zetels. Met 9 zetels zouden we zelf wat op de agenda kunnen zetten, wat ons nu een paar keer geweigerd is. Maar een flinke winst moet mogelijk zijn. Ook 6 of 7 zetels is nog geen meerderheid.
Maar als sommige andere partijen echt zo progressief zijn als ze de kiezers nu willen doen geloven, dan moet het mogelijk zijn om in Rotterdam afscheid te nemen van de VVD. Misschien is het goed om ook die arrogante PvdA die al sinds mensenheugenis in Rotterdam aan de macht is, om die eens in de oppositie te zetten, om een 'coalitie van de oppositie' te smeden of 'een nieuwe alliantie'. Maar dat kan alleen als de kiezers echt zorgen voor een aardverschuiving en de PvdA en de VVD aan de kant schuiven De PvdA en de VVD als hoofdverantwoordelijken voor 4 jaar beleid waarin niet gedaan werd wat kon en 4 jaar niet gedaan werd wat moest! De kiezers zullen dan de paarse afbraakpolitiek moeten stoppen en met ons moeten kiezen voor een 'sociale wederopbouw' van Rotterdam. Laten we het over die inhoud vanmiddag nog eens hebben.

PG de fractie straks kan niet zonder jullie, kan niet zonder de strijd van de mensen buiten de raad in buurten en bedrijven. We zullen er voor zorgen dat jullie strijd gehoord wordt in die raad, we zullen de wegen zoeken dat jullie niet alleen gelijk hebben, maar het ook krijgen. We zullen voortdurend proberen mensen mee te krijgen op die eerste weg links! En dat is geen doodlopende steeg, meneer Bolsius van het CDA, maar een weg die weggaat van verdere privatisering en een maatschappij van 'ieder voor zich en God voor ons allen. Een weg naar een maatschappij gebaseerd op die eerder genoemde gelijkwaardigheid, menselijke waardigheid en solidariteit. Al te vaak lijkt het of andere goedwillende raadsleden met ons die weg willen gaan, maar telkens worden ze door hun eigen wethouders gedwongen 'rechtsomkeer' te maken. Met een sterkere SP-fractie zal onze trekkracht nog groter zijn. Volgens ons willen de mensen wel, volgens ons hebben we de geschikte kandidaten daarvoor, laten we het de komende maanden aan de kiezers voorleggen.
PG bedankt voor jullie vertrouwen, bedankt voor jullie steun en we zien elkaar nog veel de komende maanden.

Zie ook: Het verkiezingsprogramma 2002


Terug naar Campagne
Terug naar Opinie

 

U bent hier