h

College van B&W Coolsingel 40 3011 AD ROTTERDAM Rotterdam is vele steden Op 22 september 2001 de Aut...

15 juni 2001

College van B&W Coolsingel 40 3011 AD ROTTERDAM Rotterdam is vele steden Op 22 september 2001 de Aut...

Nieuws Archief

College van B&W
Coolsingel 40
3011 AD ROTTERDAM

Rotterdam is vele steden

Op 22 september 2001 de Autoloze Culturele Hoofdstad van Europa voor één dag?

Rotterdam16 september 2000

Geacht College,

Met deze korte notitie wil de SP gemeenteraadsfractie u voorstellen om op zaterdag 22 september 2001 Rotterdam uit te roepen tot "Autoloze Culturele Hoofdstad van Europa" en een aanzet te geven voor de organisatie van activiteiten die Rotterdam het voeren van die naam waardig maakt.
Met het initiatief om stadsbreed een autovrije dag te organiseren zou Rotterdam aansluiten bij de Europese autovrije dag die jaarlijks op 22 september gehouden wordt.
Dit jaar doen 500 steden in 19 Europese landen mee. In Rotterdam wordt slechts in de wijk Blijdorp enige autovrije activiteiten ontplooid worden.
Volgend jaar zou er stadsbreed een grootsere deelname verwacht mogen worden van "de stad die vele steden" is (om de algemene strekking van het Culturele-Hoofdstadjaar aan te halen).
Het autovrij maken van Rotterdam is met name zinvol als de buitenruimte die daardoor vrij komt, voor allerlei activiteiten wordt benut. Zelf denk ik aan een combinatie met een Culturele Straatspeeldag met straattekenwedstrijden, schilderijen in de vensters, kijkdozen in de werkplaatsen, muziek op het plein, een sculptuur op de hoek van de straat, videokunst in de vensterbank, proeven bij de keukenprins(es) van de wereld, enzovoorts
. En zo zouden er nog allerlei andere culturele activiteiten ontplooid kunnen worden, waarvoor de vrijgekomen ruimte normaliter ongeschikt is.
Het autovrij maken van Rotterdam voor een dag, hoeft niet te betekenen dat we mensen in hun bewegingsvrijheid willen belemmeren. Bovendien is het de bedoeling dat er tot in alle uithoeken van Rotterdam het nodige moet gaan gebeuren dat meer dan de moeite waard is om te zien of mee te beleven.
Daarom zou het goed zijn als de RET op die dag voor gereduceerd tarief zou rijden. De RET zou hiervoor met speciale dagkaarten kunnen komen onder het mom van "met een halve Euro van hiero naar daaro". Graag zou ik zien dat u dat u op dit voorstel in zou kunnen gaan, om de mogelijkheden ervan uit te werken voor de gemeenteraad.

Ik zie uw reactie met belangstelling tegemoet.

Met vriendelijke groet, Mathijs Spaas Gemeenteraadslid SP Rotterdam, E-mail

U bent hier