Nooit meer werkweek?
Nooit meer werkweek?
Eén van de dwazere voorstellen die het stadsbestuur doet in de begroting voor 2011 is het stoppen met de subsidie voor de werkweken van de jonge Rotterdammertjes.
Rotterdam heeft al vanaf 1911 een schoolbuitenhuis in Ulvenhout, toen nog om ‘bleekneusjes’ uit de stad ook eens een dagje uit of vakantie te geven. Later werd dit buitenhuis gebruikt om alle schoolkinderen op werkweek te laten gaan. Later werd dit huis verkocht, en nu hebben we nog twee huizen: de Ginkel in Leersum en de Stulp in Baarn. Beide buitenhuizen liggen op prachtige lokaties in het bos. Scholen kunnen hier voor een zeer aantrekkelijk tarief fijn een paar dagen met de klas op reis. Raadslid Josine Strörmann is op haar 10e op werkweek in Leersum geweest en haar dochter vorig jaar in Baarn. Een prachtige traditie, waar de 6500 kinderen die elk jaar gaan veel van leren. Ze krijgen een heel programma met veel natuur- en milieueducatie en zo’n werkweek is ook heel goed voor de groepsvorming. Voor sommige kinderen is het de eerste kennismaking met enige zelfstandigheid en voor een heel andere groep is het misschien wel de enige week weg van het jaar…
Leersum in vroegere tijden
Waarom nou deze bezuiniging? De reden die het college aan de gemeenteraad doorgeeft is: “De werkweken die voor scholen in het basisonderwijs worden georganiseerd, leveren onvoldoende bijdrage aan de inspanningen van het college gericht op het verbeteren van de prestaties van leerlingen.” Hoezo? Technisch lezen leer je niet, nee, maar wel biologie, en samenwerken, en voor jezelf zorgen. De SP denkt dat de reden veel meer ligt in de waarde van de percelen waar de werkweekhuizen liggen. Deze prachtige boslocaties leveren na verkoop ongetwijfeld miljoenen op. Maar het plezier en de ervaringen van onze Rotterdamse schoolkinderen zijn niet in geld te vatten. Dus zal de SP een voorstel indienen om de 350.000 euro die de gemeente jaarlijks uitgeeft aan werkweken te behouden voor de kinderen.
Werkweek in Baarn