SP bezorgd over sloop historische blokken: ook wooncomplex in Oud-Mathenesse blijkt ontworpen door g...
SP bezorgd over sloop historische blokken: ook wooncomplex in Oud-Mathenesse blijkt ontworpen door g...
Persbericht
Rotterdam, 7 februari 2005
De SP is bezorgd over de sloop van woonblokken die in het begin van de 20e eeuw door bekende architecten in Rotterdam werden neergezet. Na eerdere ontdekkingen van dergelijke complexen in Nieuw-Crooswijk, blijkt nu ook het wooncomplex 2.07 aan de Italiaansestraat in Oud-Mathenesse ontworpen te zijn door gerenommeerde ontwerpers. In heel Rotterdam dreigen dergelijke complexen nu te worden gesloopt. Daardoor gaat veel architectuurhistorie verloren, vreest de SP.
Het blok aan de Italiaansestraat stamt uit 1939 en staat al ruim 10 jaar op de sloopnominatie. De enige overgebleven huurder, Nico Craane, verzet zich tegen sloop. Volgens Craane is met de fundering en het casco niets mis, en zou WoonbronMaasoevers het blok heel goed kunnen opknappen. Craane: ”Op de bouwtekeningen stond de naam van het architectenbureau Brinkman en Van den Broek. Nu weet ik wel iets van architectuur, maar ik ben voor de zekerheid met de bouwtekeningen bij het bouwteam van de SP langsgegaan.”
Wijnand Rijnders van het SP-bouwteam ondersteunt zijn verhaal: “Nico heeft inderdaad gelijk, zowel Brinkman als Van den Broek zijn grote architecten geweest. Brinkman is bekend als ontwerper van de Van Nelle fabriek en Feijenoordstadion 'De Kuip' en Van den Broek als ontwerper van het wooncomplex 'Eendracht' in Blijdorp en de Lijnbaan. Beide architecten behoren tot de moderne beweging in de architectuur en hun werk is internationaal bekend.”
Uit nader literatuuronderzoek blijkt dat het ontwerp van het wooncomplex 2.07 afkomstig is van Van den Broek. Het is een soort universeel toepasbaar wooncomplex is waarvan er meerdere zijn gerealiseerd. Blok 2.07 is echter het eerste gebouwde wooncomplex en is niet gerenoveerd waardoor de stijlkenmerken intact zijn gebleven.
Van den Broek heeft zijn ervaringen van Parklaanflat en het wooncomplex “De Eendracht” gebruikt in het ontwerp. De belangrijkste verandering op het toen gangbare woningtype was een vergroting van de woningbreedte naar 6,5 m. De woningplattegronden zijn vergelijkbaar met het ontwerp van Van Tijen voor de experimentele woningen aan de Frans Bekkerstraat. Om dat het om betaalbare huurwoningen ging is het ontwerp wel ontdaan van alle 'extra’s'.
Het wooncomplex 2.07 maakte onderdeel uit van het project 'Algemeen Belang' waarin een aantal kleine bouwondernemingen en de gemeente Rotterdam tijdens de crisis van de jaren '30 samenwerkten. De gemeente Rotterdam gaf een gunstige grondprijsregeling en een vast winstpercentage aan de bouwondernemingen. De bouwondernemingen konden zodoende de crises overleven en Rotterdam kreeg betaalbare huurwoningen waar een ernstig tekort aan was. “Tegenwoordig zou je zoiets een publiek-private samenwerking noemen. Maar de gemeente Rotterdam legde wel goed vast dat op de grond alleen voor arbeiderswoningen bestemd was en de huur pas na 5 jaar verhoogd mocht worden, om speculatie tegen te gaan.“ aldus Wijnand Rijnders.
Nico Craane haakt in: “Dat is nu hier juist het probleem. De huidige verhuurder, WoonbronMaasoevers, wil juist wooncomplex 2.07 slopen om dure koopwoningen te realiseren die voor mensen met een bescheiden beurs niet te betalen zijn. Als de corporatie de leegstaande woningen opknapt, kunnen zij voor starters en architectuurstudenten leuke en betaalbare woningen realiseren. Met de fundering en het casco is niets mis. WoonbronMaasoevers doet niets aan onderhoud en laat bewust de boel verpauperen.
Als mensen vanuit hun beroep of puur uit interesse het wooncomplex 2.07 en mijn woning willen bekijken - de plattegrond verkeert nog in oorspronkelijke staat - kunnen zij contact met mij opnemen.”
Meer informatie:
Wijnand Rijnders: 06-22 999 554 (overdag) of
010-262 23 60 (s’avonds)
Nico Craane: 010-415 73 32 of
06-24 72 98 62