h

Bijdrage SP tijdens het debat over de Voorjaarsnota 2025

15 juli 2025

Bijdrage SP tijdens het debat over de Voorjaarsnota 2025

Foto: SP

Tijdens de raadsvergadering van 15 juli benadrukte onze fractievoorzitter Theo Coskun tijdens zijn spreekbijdrage dat de huidige Voorjaarsnota tekortschiet in het aanpakken de meest belangrijkste en urgente onderwerpen. Namelijk: wonen, veiligheid, zorg, OV en ook cultuur.

Onderstaande tekst is een samenvatting van de bijdrage van Theo tijdens het debat over de Voorjaarsnota.

Een kaderbrief in plaats van 651 pagina’s A4
Ten eerste pleit de SP voor een beknopte Voorjaarsnota van maximaal 10 A4's in de vorm van een kaderbrief. In plaats daarvan krijgen we weer een overvol en ondoordringbaar stuk papierwerk van 651 pagina's, dat al achterhaald is voordat hij af is. Ondankbaar werk voor onze ambtenaren, die netjes op tijd hun werk doen, maar waar niemand in de raad echt om vroeg. De SP roept het college wederom op: verlos onze ambtenaren van dit ondankbare monnikenwerk en kom volgend jaar met een echte kaderbrief voor de begroting van 2027. Met een korte en leesbare kaderbrief ligt er meer democratische macht bij de raad en dus bij de Rotterdammers.

Bouwen voor expats en groeiende onveiligheid op straat
De SP bekritiseert de woonpolitiek van het college: onnodige sloop, met een te grote focus op het huisvesten van expats in luxe appartementen en een groeiend tekort aan betaalbare (sociale) woningen voor hardwerkende Rotterdammers. 

“Arbeiders mogen al jaren in Rotterdam wel bouwen maar niet wonen”, aldus Theo in zijn speech. Recentelijk schreef VVD-wethouder Versnel in het AD dat hij vooral wil “bouwen voor de goedverdienende professionals”. Met hem aan het stuur op de portefeuille werk en inkomen, is het aantal jongeren in de bijstand weer schrikbarend toegenomen. 

Ook benadrukken we de situatie op straat, want we kunnen niet meer wegkijken van hoe onveilig Rotterdam dreigt te worden: overlast van straatcriminaliteit en straatraces. “In plaats van 1 perron 0 hebben we nu minstens 10 plekken waar wordt gehandeld in verboden middelen en prostitutie”, aldus fractievoorzitter Theo. Dit ten ongenoegen van buurtbewoners die zich steeds onveiliger voelen. Tegelijkertijd worden verslaafden en daklozen door dit college aan hun lot overgelaten met een falend armoedebeleid. Op de Silja worden mensen als oud straatvuil aan de kant gezet, en zitten vast in mensonwaardige omstandigheden. Alsof deze kleine groep de oorzaak is van de structurele woningnood. Het college voert al lang een politieke kruistocht tegen kwetsbare Rotterdammers zoals ongedocumenteerden en statushouders.

De falende marktwerking in de (Jeugd)zorg; en de afbraak van het OV-netwerk
De zorg als publieke voorziening wordt door dit college compleet uitgehold. Er is door de gemeente allang geen grip meer op de markt, en de zorgcowboys hebben vrij spel. Fraudeurs vullen hun zakken, terwijl de gemeente hulpeloos toekijkt. Rotterdamse kinderen betalen hiervan de rekening, wanneer zij onvoldoende en slechte zorg ontvangen.

In de jeugdzorg loopt het al helemaal spaak. Al meer dan 250 miljoen van onze Rotterdamse begroting gaat naar Jeugdzorg. De zorgmedewerkers kunnen het niet aan, de wachtlijsten groeien en de macht van de zorgcowboys is groot. De wethouder probeert zichtbaar en wanhopig grip te krijgen op de kosten, maar met al die tientallen, zo niet honderden aanbieders is er geen houden aan. De regie ligt bij de markt, en wij als gemeente moeten ons daar naar schikken. Als ergens de marktwerking faalt dan is het wel rond de zorg voor onze jongeren.

Voor de SP is het duidelijk, zorg moet weer publiekelijk georganiseerd worden, om kosten te besparen en de kwaliteit te waarborgen. Is het college bereid een stap te doen richting bijvoorbeeld het Deense model?

Tegelijkertijd is het college flink bezig met het afbreken van ons fijnmazige OV-netwerk, waarmee reizigers met bus en tram en ook met de metro zich overal in de stad zouden moeten kunnen verplaatsen. Wat zien we? Haltes worden verwijderd en lijnen worden geschrapt. Er heerst onbegrip bij grote groepen Rotterdammers die de tram in hun buurt zien verdwijnen, en ook bij bijvoorbeeld de ondernemers op de Nieuwe Binnenweg, die tram 4 in de toekomst zullen gaan missen, met als gevolg een forse omzetdaling. De SP wil juist een bereikbare stad met een fijnmazig OV, waarin bewoners zich overal en altijd met het OV kunnen verplaatsen, ook ‘s nachts. Uiteraard tegenover een betaalbaar tarief.

Cultuur, elitair en ontoegankelijk voor de gewone Rotterdammer
Ook op het onderwerp cultuur schiet het college met deze Voorjaarsnota van 651 pagina’s flink te kort. Grote delen van onze Rotterdamse collectie aan kunstschatten zijn ontoegankelijk, onbereikbaar en ontastbaar geworden voor de gewone Rotterdammer. Twee van onze belangrijkste musea, genaamd Boijmans en Museum Rotterdam, zijn al jaren gesloten, maar private partijen, die hun financiering ontvangen via belastingontwijking, zoals stichting Droom & Daad, slagen er wel in om het ene na het andere museum of kunstgebouw te openen. Hoe transparant is de organisatie van cultuur in onze stad? Volgens de SP ontbreekt er voor het college een culturele visie, waarin alle Rotterdammers toegang kunnen krijgen tot cultuur.

Moties en voorstellen voor verbetering
Als SP kondigden wij verschillende moties aan, waarmee we de VJN iets proberen bij te sturen. Waaronder een motie voor huurverlaging voor schimmelwoningen, een motie voor gratis kranten in buurtcentra en gratis openbaar vervoer tijdens Wereldhavendagen in plaats van onbetaald parkeren en motie waarin we pleiten voor een verbeterde waterverbinding met Heijplaat.

Reactie toevoegen

U bent hier