h

Betreft: inburgering nieuwkomers

24 september 2004

Betreft: inburgering nieuwkomers

Tomaat Schriftelijke vragen Tomaat

Rotterdam, 24 september 2004

Geacht college,

1 juli jl. vroeg mevrouw Kriens u het een en ander over de problemen rond het verstrekken (door de IND) van verblijfsdocumenten aan nieuwkomers die aan hun inburgeringstraject willen beginnen.
U meldde haar toen in uw beantwoording dat de IND enorme achterstanden heeft, u tijdelijke maatregelen heeft getroffen en dat de minister (onder druk van de VNG) heeft beloofd dat de achterstanden eind augustus 2004 weggewerkt zouden zijn. Nu is het eind september en tijdens het commissiebezoek Sociale Zaken aan het Inburgeringsloket bleek het ons dat er nog steeds wachttijden van ruim een half jaar of langer zijn voor nieuwkomers. Al deze tijd kunnen deze mensen niet beginnen met hun inburgeringscursus. Frustrerend voor de gemeente, de werknemers van het Inburgeringsloket en natuurlijk voor de nieuwkomers.

Natuurlijk heeft niet alleen Rotterdam met dit probleem te maken; dit hebben we van het Inburgernet geplukt:

Duizenden nieuwkomers (nieuwe immigranten) in Amsterdam kunnen niet aan hun verplichte inburgeringscursus beginnen, omdat de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) door computerfouten te laat is met het afgeven van verblijfsdocumenten.
De gemeente Amsterdam heeft genoeg van de problemen en dreigt met een schadeclaim van enkele tonnen tegen minister Verdonk voor Vreemdelingenzaken.

In een brief aan minister Verdonk beklaagt de Amsterdamse wethouder Ahmed Aboutaleb van educatie en integratie zich over de problemen bij de IND. Volgens Aboutaleb is hierdoor in Amsterdam sprake van 'een ernstige verstoring van de inburgeringsketen, met schrijnende consequenties voor de betrokken vreemdelingen en de medewerkers van de instellingen die het inburgeringsprogramma uitvoeren'. Aboutaleb schrijft dat gemeentelijke loketten worden overspoeld door nieuwkomers die om informatie smeken over de afgifte van hun verblijfspapieren en de start van hun inburgeringscursus. De gemeente kan vanwege het ontbreken van hun papieren echter niets zeggen over hun inburgering. Ook kunnen docenten niet starten met cursussen. Bij een aantal inburgeringsloketten in Amsterdam is bij gebrek aan werk een ware leegloop ontstaan. Zo is het personeel van het Inburgeringsloket van het Register Amsterdam (bevolkingsregister) met andere taken belast. Aboutaleb eist voor 15 oktober maatregelen van minister Verdonk. Anders volgt er een schadeclaim. De problemen in Amsterdam staan niet op zichzelf. Landelijk liggen 59 duizend aanvragenbij de IND, waarvan 28 duizend langer dan de wettelijk toegestane termijn van zes maanden. Verdonk heeft de Kamer onlangs beloofd 90 procent van de zaken ouder dan zes maanden nog dit jaar te zullen afhandelen. Volgens Cees Meesters, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Burgerzaken, krijgt dooreen computerfout bij de Immigratiedienst zo'n 10 procent van de vreemdelingen een verkeerde status in gemeentelijke administraties.

Bron: De Volkskrant 15 september 2004

1.- Bent u bereid, net als de Amsterdammers, hernieuwde druk uit te gaan oefenen op minister Verdonk om dit probleem zo snel mogelijk uit de wereld te helpen?

Theo Cornelissen

Terug naar Vragen

U bent hier