h

Voorjaarsnota 2024

10 juli 2024

Voorjaarsnota 2024

Foto: SP Rotterdam

Voorzitter, Kijk om u heen. Zie de werkende klasse van ruim 100 jaar geleden. Allemaal gelukzoekers met een migratie achtergrond uit Brabant, uit Zeeland, uit de Achterhoek of verder weg uit België, Polen of Italië. De mensen op de graan- of kolenschepen, de stukgoedwerkers en de zakkendragers, de scheepsbouwers met hun klinkhamers. Rotterdam is een stad gebouwd voor en door gelukzoekers en de SP hoopt dat iedereen die hier aanlandt ook hier zijn of haar geluk zal vinden.

Maar dan moeten we dat wel een beetje organiseren en ons systeem loopt vast. De zorg , het welzijn, de culturele sector, de woningbouw, de aardgastransitie alles loopt vast. En als je naar de Rotterdamse opkomst bij verkiezingen kijkt dan loopt ook onze partijpolitieke democratie muur- en muurvast. 

Alleen bij het vinden van een nieuwe burgemeester zijn we blijkbaar nog succesvol. 

Beoogd burgemeester Carola Schouten wees ons op de huidige geopolitieke dreiging waarbij Rotterdam een van de eerste doelwitten zal zijn mocht de oorlog tegen Rusland uit de bocht vliegen. 

Kijk voorzitter, de SP is net als de Rotterdammers van ‘geen woorden maar daden’ en van ‘hoop doet leven’. Oorlog is geen natuurramp waarbij wij ons maar moeten neerleggen. Wij zijn niet van Amor Fati, oftewel ons neerleggen bij ons lot. We steken de handen uit de mouwen en gaan moeilijke tijden niet uit de weg maar gaan er tegenaan. Als we ons voortdurend voorbereiden op een mogelijke oorlog dan is het risico dat dat een selffulfilling prophecy wordt. De SP wil niet dat we krijgen wat we denken en verwachten. Dat is het domste wat ons kan overkomen. We rommelen onszelf zo een oorlog in. En elke oorlog kent slechts verliezers onder de werkende klasse aan beide zijden. 

Dus moeten we alles doen om de vrede te bewaren en uitbreiding van de oorlog te voorkomen. We lezen er helaas geen letter over in de Voorjaarsnota. 

Wel van alles over zogenaamd noodzakelijke bezuinigingen en schijnheilig  ‘snijden in eigen vlees’ terwijl elk vlees hier het vlees van de Rotterdammers buiten deze raadszaal is. Mijn vrouw houdt sowieso niet van vlees snijden. Maar dat terzijde 

De SP wil zich niet neerleggen bij een falende markt waardoor zorg & welzijn vastlopen. Waardoor we net als de daklozen zijn overgeleverd aan de perverse prikkels van de zogenaamde marktpartijen in de zorg. Een voorbeeld: 

Vrijdag was ik samen met collega Vonk bij de Pauluskerk in gesprek met ervaringsdeskundige daklozen. 

We roepen Housing First maar als een dakloze geen zorgindicatie heeft, dan kunnen zorgaanbieders hem of haar niet helpen want dan kunnen ze niks aan hem verdienen. 

Zowel in de zorg als in het welzijn als in de cultuur roepen we organisaties op om samen te werken, om synergie te zoeken want iedereen snapt dat dat veel beter is en nog goedkoper ook. Maar door ons systeem zijn het marktpartijen geworden die elkaar wel moeten beconcurreren. De een zijn dood is op de markt de ander zijn brood en zo kachelen we als samenleving achteruit. Private rijkdom versus publieke armoede. 

Voorzitter, dank aan alle ambtenaren die weer hun uiterste best hebben gedaan deze voorjaarsnota zo secuur mogelijk te presenteren. Maar liefst 835 pagina’s, nog zonder de bijlagen! 

Maar met dit dikke boek kun je iedereen doodslaan en speciaal raadsleden. Wat moeten we hiermee (boek laten zien). Killing by Information noemde beoogd wethouder Lansink Bastemeijer dit gisteren. Wij willen dat niet. De SP wil een kaderbrief. Van een stuk of 10 tot maximaal 15 A4-tjes. 

Zo’n dikke voorjaarsnota hoeft wettelijk ook helemaal niet. Het is nu een voorschot op de echte wettelijk verplichte begroting die we hier in november vaststellen. Met deze voorjaarsnota in deze vorm nemen we daar een voorbarig voorschot op en hollen we ons budgetrecht als gemeenteraad uit. Stop daarmee.

Vz. Het is al vaak gezegd. De kost gaat voor de baat uit. Je kunt geen kosten besparen op de zorg als je bij het welzijn bezuinigt. Je moet eerst in preventie investeren om uiteindelijke zorgkosten te reduceren. Voorkomen Is Beter dan genezen. De brief van de woningcorporaties van gisteren legde het ons gisteren weer eens uit. 

Van Zuiderlokaal, tot UVV, tot Big Friends, tot Natuurstad, tot Women Connected, tot inloophuizen GGZ in Bospolder tot van alles en nog wat. Ga niet met een botte bijl of een slagersmes of machete door het sociale weefsel dat met zoveel zorg en bloed zweet en tranen en passie door Rotterdammers is opgezet. 

We kunnen dat niet met 36 moties 1 voor 1 repareren. De hele VJN moet een andere geest gaan ademen. We hebben ons instrument van een motie bot gemaakt door een lawine aan uitspraken voor de bühne. 

Dat moet anders. Als SP zijn we bezig om samen met onze bondgenoten, de actieve Rotterdammers, een alternatief te formuleren tegenover de zogenaamd onvermijdelijke natuurramp die dit college over ons uitstort. Dat deden we gisteren, dat doen we vandaag en dat doen we morgen zodat we volgend voorjaar de contouren oftewel de kaders van ons alternatief zichtbaar kunnen maken en daarna kunnen verpakken in een echte tegenbegroting en een stevig voorstel aan de kiezers in 2026. De vandaag gepresenteerde ‘sociale begroting voor Rotterdam’ van onze collega’s van GL/PvdA zien wij als een eerste poging daartoe. Goed bedoeld maar er is meer nodig. Meer Rotterdammers moeten dit steunen: Welk Rotterdam wilt U?

Het vastgelopen Rotterdam van een machteloos college zoals nu of een trots en zelfbewuste stad die hoopvol de toekomst tegemoet ziet door zelf de handen uit de mouwen te steken en iedereen oproept en organiseert om de schouders eronder te zetten: Het Andere Nederland Is Mogelijk, Om Te Beginnen In Rotterdam oftewel Hanim Otbir. Het roer moet om, dat zal en dat moet en dat kan in 2026. Sterker door strijd.  

Als SP hebben we een verzoek aan het college om af te maken waarmee het jaren geleden al begonnen is. Dat kost slechts 375 euro en het gaat om Sunflower Keycord , we kunnen dat verzoek verpakken in een motie maar misschien kan het college ook meteen JA zeggen dan scheelt dat weer een stemming. Graag antwoord wethouder! 

Verder riepen we vorig jaar al op tot een actief leegstandsbeleid. In de commissie meenden we steun te zien bij D66, bij Leefbaar en nog wat anderen. Vandaar onze herhaalde oproep aan de wethouder voor een leegstandsvisie.

En tot slot komen we in tweede termijn nog met een motie uit solidariteit met Dordrecht om te komen tot een verbod op PFAS.

Fractievoorzitter Theo Coskun, 9 juli 2024

Reactie toevoegen

U bent hier