h

Bewoners Tarwebuurt stoppen sloop door er letterlijk een stok(brood) voor te steken

22 april 2024

Bewoners Tarwebuurt stoppen sloop door er letterlijk een stok(brood) voor te steken

Foto: SP Rotterdam

Bewoners van de Tarwebuurt hebben vandaag een poging gewaagd om de sloopplannen te stoppen door er een stok voor te steken. Letterlijk met stokbrood! Want tijdens de bijeenkomst van vandaag, georganiseerd door de gemeente en woningcorporatie Woonstad, waren bewoners aanwezig met harde stokbroden uit de Tarwebuurt. Bewoonster Lia Elzinga: ‘Bewoners zijn niet goed gehoord over wel of geen sloop. Nu geeft Woonstad aan dat ze willen slopen. Er komt geen sloop als het aan ons ligt. De buurt is van ons! Daarom hebben we tijdens de bijeenkomst van vandaag letterlijk een stok voor gestoken. Met verschillende stokbroden!’

Samen met buurtbewoners had Lia vorig jaar vers Tarwebrood overhandigd met twee eisen waar volgens de bewoners Woonstad aan moet voldoen. Uit enquête van de bewoners blijkt namelijk dat bewoners in de eigen Tarwebuurt willen blijven in een goede (gerenoveerde) woning voor een betaalbare huur en dat bewoners zeggenschap willen over hun huizen en buurt. Woonstad heeft toen het brood met eisen in ontvangst genomen, maar verder is er geen goed participatieproces gestart.

Bewoonster Lia: ‘Woonstad heeft vorig jaar wel genoten van het lekkere brood van ons, maar onze eisen hebben ze niet ingewilligd. Onacceptabel! Bewoners zijn gewoon niet te spreken over Woonstad en de sloopplannen. Er zijn denigrerende stickersessies georganiseerd in plaats van dat bewoners geraadpleegd zijn. Het sloopbesluit is tevens op een verdachte manier tot stand gekomen. Woonstad gaat maar door zonder zich iets aan te trekken van kritiek. Daarom hebben bewoners vandaag een stok in het wiel gestoken. Ook zijn er meerdere stokjes overgedragen. Ik heb vandaag samen met het stokbrood een brief overhandigd aan een vertegenwoordiger van Woonstad. De brief bevat een uitnodiging voor de bestuurder van Woonstad, Mohamed el Achkar, voor een rondleiding in de Tarwebuurt.’

Lia vervolgt: 'Onze burgemeester Aboutaleb weet dat de Tarwebuurt niet zomaar een buurtje is. Aboutaleb heeft namelijk in 2010 een bezoek gebracht aan de Tarwebuurt toen hij pas een jaartje Burgemeester was. Er is vandaag een brief verzonden naar de burgemeester. Deze brief bevat een oproep aan Aboutaleb om, voordat hij dit jaar stopt, te komen kijken in de Tarwebuurt. Mijn buren en ik bieden Aboutaleb ook een rondleiding aan met lunch inbegrepen (met lekker stokbrood uit de Tarwebuurt). Aboutaleb kan er namelijk ook een stok voor steken en de Tarwebuurt redden.'

Emin Basoglu van de SP fractie: ‘De SP verzet zich tegen de onzalige sloopplannen van de Tarwebuurt. We zijn langs de deuren geweest in deze volksbuurt en we horen van bewoners dat ze in de Tarwebuurt willen blijven en het dorpse karakter willen behouden. We zien de gekrenkte trots van bewoners die niets meer te zeggen hebben. De bewoners klagen daarom met steen en been over het gebrekkige participatieproces. Woonstad moet stoppen over bewoners heen te walsen. Een woningcorporatie moet altijd naar bewoners luisteren, vooral als het gaat om zoiets heftigs als sloop. De SP gaat er alles aan doen zodat bewoners weer de baas in eigen buurt worden.’

Bewoners uit onder andere de Blankenburgstraat, Roggestraat, Speltstraat, Stoppelstraat, Tarwestraat en de Zwartewaalstraat, waren vandaag aanwezig bij de bijeenkomst.

Reactie toevoegen

U bent hier