h

‘Tarwebuurt Openlucht Fototentoonstelling’ tegen sloop van de Tarwebuurt

27 oktober 2023

‘Tarwebuurt Openlucht Fototentoonstelling’ tegen sloop van de Tarwebuurt

Foto: SP Rotterdam

Bewoners van de met sloop bedreigde Tarwebuurt hebben vandaag een bijzondere openlucht fototentoonstelling geopend om de buurt te redden van sloop. In de Tarwebuurt staan karakteristieke huizen die volgens de bewoners niet gesloopt hoeven te worden. Bewoners hebben op drie locaties een permanente tentoonstelling gestart met verschillende foto’s van de buurt: van vroeger, van nu en van de toekomst. Bewoner Lia: ‘Onze Tarwebuurt goed aanschouwen zegt meer dan duizend woorden.’

De Tarwebuurt is een mooie buurt van meer dan 100 jaar oud op Rotterdam Zuid. In Rotterdam zijn nog maar weinig buurten met cultuurhistorische waarden zoals de Tarwebuurt overgebleven. Een unieke buurt waar nu onrust heerst door de sloopplannen van woningbouwcorporatie Woonstad.

Bewoner Lia: ‘Onze tentoonstelling tegen sloop is geen pop-up expositie, maar permanent aanwezig. We zijn nog steeds boos dat Woonstad de onnodige sloopplannen doordrukt. We zullen daarom blijvend van ons laten horen én zien. Dit doen we door de geschiedenis, het heden en de toekomst van onze karakteristieke buurt tegelijkertijd tentoon te stellen. Wij roepen hiermee Woonstad op om te beginnen de drie afgebeelde straten van de Tarwebuurt van de slooplijst te halen.’

Emin Basoglu van de SP-fractie: ‘Bewoners voelen zich murw geslagen doordat de woningbouwcorporatie de bewoners voor een voldongen feit stelt. Het zogenaamde participatieproces is een wassen neus als bewoners de sloopplannen niet van tafel kunnen vegen. De Tarwebuurt bewoners vragen terecht aandacht voor behoud van woningen. Kijk naar de Tweebosbuurt, daar zijn uiteindelijk een aantal woningen na veel strijd toch behouden vanwege de cultuurhistorie. Mooi om te zien dat trotse bewoners met bijzondere foto’s Woonstad de neus op de feiten hebben gedrukt om de onnodige sloop tegen te houden.’

Woonstad Rotterdam is ondanks een uitnodiging niet komen opdagen. Woonstad is van plan om in november te besluiten over de sloop. Bewoners hopen dat Woonstad nu geen sloopbesluit neemt voor de woonblokken bij de Blankenburgstraat, Zwartewaalstraat en de Stoppelstraat.

Reactie toevoegen

U bent hier