h

Succesvolle PrinsjesdagProtest

25 september 2023

Succesvolle PrinsjesdagProtest

Foto: SP Rotterdam

Op 17 september stonden mensen op voor Nederland tijdens het PrinsjesdagProtest in Den Haag. Daags voor Prinsjesdag wil de SP de plannen van het demissionaire kabinet voor het komende jaar een andere, sociale kant op sturen. Ook Rotterdammers waren in Den Haag om op te komen voor onder andere lagere prijzen, betere zorg en geen sloop van goede woningen.

Tijdens haar toespraak riep SP-leider Marijnissen het kabinet op om ervoor te zorgen dat de armoede in Nederland wordt teruggedrongen. ‘Terwijl grote bedrijven meer dan 300 miljard euro winst maken, leven meer dan 800.000 mensen in armoede. De zorgpremie stijgt, net als de kosten voor energie en de boodschappen. Er moet nu worden ingegrepen.’

Voor de zomer nam de Tweede Kamer nog de motie Marijnissen/van der Plas aan die stelde dat de armoede niet verder mocht oplopen nu het kabinet was gevallen. Dit moet het demissionaire kabinet uitvoeren. Marijnissen: ‘Wij hebben de plannen klaarliggen. Verhoog het minimumloon nu naar 16 euro. Schrap de btw op levensmiddelen en vervoer zodat de kosten voor boodschappen en ov omlaaggaan. En kies voor het maximeren van de energierekening en nationaliseer onze energie.’

De SP vroeg speciale aandacht voor de zorg. ‘Er mag niet meer bezuinigd worden op de zorg, er moet juist geïnvesteerd worden', zegt Marijnissen. De SP maakt zich er hard voor dat de bezuinigingen die voor komend jaar staan ingepland van tafel gaan en voert daarom nu de druk op. We moeten kiezen voor een zorg zonder markt, waarin zorgmedewerkers het voor het zeggen hebben en niet de zorgverzekeraars.

Reactie toevoegen

U bent hier