h

Tarwebuurt bewoners bakken Tarwebrood met eisen voor Woonstad om unieke buurt te behouden

14 juni 2023

Tarwebuurt bewoners bakken Tarwebrood met eisen voor Woonstad om unieke buurt te behouden

Foto: SP Rotterdam

De Tarwebuurt is een mooie buurt van meer dan 100 jaar oud op Rotterdam Zuid. In Rotterdam zijn nog maar weinig historische buurten zoals de Tarwebuurt overgebleven. Een unieke buurt waar nu onrust heerst door de sloopplannen van woningbouwcorporatie Woonstad. Bewoners zijn woensdag 14 juni in actie gekomen om de buurt te redden voor bewoners.

Bewoner Lia: ‘De broodnodige participatie ontbreekt en de bewoners zijn nu keihard de dupe van eenzijdige besluitvorming door Woonstad. Het is onze Tarwebuurt, dus moeten wij te allen tijde betrokken worden bij de besluitvorming over renovatie of sloop.’

Samen met buurtbewoners heeft Lia op woensdag 14 juni verse Tarwebrood overhandigd met twee eisen waar volgens de bewoners Woonstad aan moet voldoen.

Bewoners willen namelijk in de eigen Tarwebuurt blijven in een goede (gerenoveerde) woning voor een betaalbare huur. En bewoners moeten centraal staan en zeggenschap hebben over wat er in/met de buurt gebeurt. Met deze eisen willen bewoners ervoor zorgen dat de Tarwebuurt behouden blijft voor alle bewoners.

Lia: ‘Ook in de Tarwebuurt moet het brood erin als de oven heet is! Om duidelijk te maken dat Woonstad nu bewoners echt kan betrekken, heb ik ons Tarwebrood met broodnodige eisen aan Woonstad overhandigd. Naast de eisen heb ik ook een kaasplankje meegegeven voor bij het brood, want het is duidelijk dat Woonstad geen kaas heeft gegeten van bewonersparticipatie.’

Emin Basoglu van de SP-fractie: ‘Om de haverklap is er een buurt in Rotterdam waar woningbouwcorporaties de bewoners niet goed betrekken. Of het nou gaat om sloop of renovatie: bewoners moeten in de eigen buurt kunnen blijven met de beste voorwaarden. Er moet geluisterd worden naar de Tarwebuurt want deze unieke buurt is van en voor de bewoners.’

Over 2 weken komen bewoners terug om van Woonstad te horen hoe de eisen ingewilligd gaan worden.

Reactie toevoegen

U bent hier