h

Strijd mee tegen afbraak tramnet Rotterdam!

24 mei 2023

Strijd mee tegen afbraak tramnet Rotterdam!

Foto: SP Rotterdam

Is de tram in Crooswijk straks onbereikbaar voor senioren/scholieren? Of verliezen winkeliers op de Nieuwe Binnenweg nog meer klanten uit het OV? In de strijd tegen de afbraak van het tramnet, organiseerde de SP Rotterdam een actieavond. 50-tal belangstellenden zijn op woensdagavond 10 mei bij elkaar gekomen in de Matrix.

Van Schiedam tot Hillegersberg, van Barendrecht tot de Nieuwe Binnenweg: Rotterdammers uit heel Rotterdam zitten in een volgepropte zaal. Samen, hand-in-hand tegen de voorgenomen bezuinigingen in het tramnet, een hersenspinsel van de MRDH (Metropool Regio Rotterdam Den Haag). Je leest het terug in het Plan Toekomstvast Tramnet 2030 (PTT).

Het ware idee achter Plan Toekomstvast Tramnet 2030

Gaat dit voorgenomen PTT de Rotterdammer pijn doen? Ja, alhoewel het MRDH in het document beweert dat hun ambities de bereikbaarheid gaat bevorderen. Maar eigenlijk komt het ‘PTT’ neer op een keiharde bezuiniging. Dit zijn de harde feiten die de stad raken:

  • Lijnen 4, 7, 8 worden ingekort
  • Lijn 8, laatste 3 haltes (Noord en Crooswijk) worden geschrapt
  • Schrappen tram Nieuwe Binnenweg en Zaagmolenstraat
  • Schrappen Lijn 20 van Lombardijen naar het Centrum

Zorgen van Rotterdammers bij schrappen OV

Overal in de stad zijn de gevolgen van het wegvallen van tramhaltes goed merkbaar. Op de Nieuwe Binnenweg zien winkeliers minder klanten hun winkel binnenstappen. Een onderneemster op de avond: ‘Dit kost gewoon 30 procent van mijn omzet’.

In Hillegersberg mocht de halte uiteindelijk blijven, maar met de halte bleven ook de zorgen. ‘Als een moeder in een verzorgingstehuis in Hillegersberg geen bezoek elders uit de stad kan ontvangen, zit ze er ook maar mooi mee. Of wat denk je van het werkverkeer van buiten’, aldus een aanwezige in de zaal.

En weer een ander uit het publiek toont zich beroepshalve solidair met de gedupeerde OV-reiziger. ‘Sommige gezinnen hebben geen geld voor een auto. Hoe moet hun kind dan naar school? En wat met al die senioren in rollator.’

Grote kans bij MRDH voor tegengeluid

Samen met o.a. andere wijkraden, en oppositiepartijen (GroenLinks en PvdA) springt de SP op de barricade tegen deze afbraak van het tramnet.

Acties voor behoud tramhaltes in Rotterdam

Dus wat kunnen we doen tegen de afbraak van het tramnet? Daarvoor is er tijdens de informatieavond genoeg inspiratie opgedaan. Samengevat zijn de volgende ludieke acties doorgenomen:

Plan B

Op 5 juli valt waarschijnlijk het besluit van de MRDH en gemeente Rotterdam om het tramnet af te breken. En mocht zij toch de afbraak doorzetten? Dan volgt plan B.

SP burgerraadslid en initiatiefnemer van de avond, Just Hovens Greve: ‘In dat scenario is een referendum een optie. Maar het ligt er aan wat MRDH en de gemeente gaat doen.’

Op naar een goed gevecht!

De energie tijdens de informatieavond is goed voelbaar. Achteraf kijkt Hovens Greve terug op een succesvol initiatief. ‘Het was een strijdbare avond. We gaan gezamenlijk vele acties ondernemen om de tram te redden. Dit gevecht gaan we winnen.’

Geen Rotterdam zonder tram! Doe mee met een vuist maken! 

Meer weten/meedoen met de acties? Mail ons op: rotterdam@sp.nl

Reactie toevoegen

U bent hier