h

De Pompenburgflat wordt van de beurs afgehaald om sloop te voorkomen!

9 maart 2023

De Pompenburgflat wordt van de beurs afgehaald om sloop te voorkomen!

Foto: SP Rotterdam

(Klik hier om de brochure te downloaden) Deelnemers aan de bekende Rotterdamse Woonbeurs bij het Beursplein komen aanstaande zaterdag 11 maart 10:00 eerst langs de Pop-up Vastgoedbeurs van bewoners van de Pompenburgflat. De unieke Pompenburgflat wordt die dag symbolisch van de beurs afgehaald. In een gratis beschikbare glossy brochure wordt duidelijk gemaakt dat niet slopen lucratiever is voor iedereen en dat de dure, doorsnee RISE gebouwen van ontwikkelaar RedCompany net zo goed ook ergens anders zouden kunnen staan. (Klik hier om de brochure te downloaden)

Woningbouwcorporatie Havensteder heeft inmiddels eenzijdig besloten dat de Pompenburgflat gesloopt kan worden. Dit flatgebouw met 226 (Energielabel A)  sociale huurwoningen in hartje centrum staat, samen met de twee gebouwen ernaast, nu op de nominatielijst om gesloopt te worden.

Ook na het kortzichtig besluit van Havensteder blijft slopen bezopen.  Er worden beloftes gedaan aan bewoners dat ze in (kleinere) woningen terug kunnen komen, maar de bewoners willen gewoon blijven en niet wijken voor projectontwikkelaars.

Recent is ook gebleken dat de gemeente schuldig is aan de sloopplannen door de ontwikkelaar al in 2019 te wijzen op het idee om de Pompenburgflat te laten slopen.

Emin Basoglu van de SP-fractie: 'Het is alsof heel Rotterdam inmiddels een vreemd, nieuw Monopoly spel is geworden, waarbij ontwikkelaars vrij spel krijgen van de gemeente. De gemeente faciliteert gek genoeg de (megalomane) plannen van de marktpartijen. Met als resultaat: Een onbetaalbaar Rotterdam.’

Wat de SP betreft is het onbestaanbaar dat er wachtlijsten zijn van meer dan 10 jaar en kinderen tot hun dertigste thuis moeten blijven wonen. We moeten richting volkshuisvesting gaan, geen asociale woonmarkt. Wat er nu met de Pompenburgflat gebeurt is exemplarisch voor wat er niet moet gebeuren.

Naar verwachting gaat RedCompany pas vanaf 2028 nieuwe, luxe gebouwen kunnen opleveren met woningen die onbetaalbaar zijn voor het gros van de Rotterdammers. Maar het is nog geen gelopen race: de Pompenburgflat kan gewoon behouden worden.

Bewoner Helmuth Tjemmes: ‘De brochure staat klaar en bevat informatie over hoe goed onderhouden en uniek de Pompenburgflat is. Ook bevat de brochure in het bijzonder voor marktpartij RedCompany gratis, waardevol advies. Dit gratis advies is afkomstig van Rotterdammers die niet willen dat de Pompenburgflat gesloopt gaat worden en zich solidair hebben verklaard met bewoners van de Pompenburgflat.‘

Zaterdag 11 maart vindt de, wegens succes verlengde, Pompenburg pop-up vastgoedbeurs plaats vanaf 10:00 bij de Woonbeurs Rotterdam bij het Beursplein 37 in Rotterdam. Geïnteresseerden krijgen gratis bij de Pompenburg pop-up beurs buiten een exemplaar van de brochure.

Bericht 11 maart: Bekijk hieronder de foto's:

Reactie toevoegen

U bent hier