h

Bouwen op Groen? Zeker niet doen!

27 januari 2023

Bouwen op Groen? Zeker niet doen!

Foto: SP Rotterdam

Emin Başoğlu van onze SP Fractie tijdens de commissievergadering op 25 januari 2023 over het omstreden Parkhaven plan: 'Bouwen op groen? Gewoon niet doen! Maak van de Parkhaven een recreatiegebied met een verbetering van het hoogwaardig groen.'

Ongevraagd is een ontwikkelaar in 2019 met plannen gekomen voor de bouw van vele woongebouwen op de groenstroken naast de Euromast.

Dat roept vragen op: Waarom grootschalig bouwen naast de Euromast en zo een icoon voor de stad verpesten? Waarom daar woningen bouwen ten koste van waardevol groen? Waarom een initiatief uit de markt leidend laten zijn en onze publieke ruimtes weggeven?

De SP was, is en blijft tegen deze plannen voor de Parkhaven. De gebiedscommissie Delfshaven had in 2019 treffend kritiek geleverd door in een brief te schrijven dat er duidelijk sprake is van doelredeneren: er wordt een probleem gecreëerd om richting bouwen te redeneren.

Tijdens de hoorzitting over de ingediende zienswijzen is (weer) naar voren gekomen dat er geen sprake is van daadwerkelijke participatie. Rotterdammers konden namelijk niet meebeslissen in het nut en de noodzaak van de plannen. Een kleine selectie van de kritiekpunten:

1:  Er is sprake van oneigenlijke privatisering van een waardevol stuk openbare ruimte.
2: De markt wordt belangrijker gevonden dan het Rotterdams erfgoed.
3: De strook rondom de Euromast is als groenstrook essentieel voor de betekenis en beleving van dit monument.
4: De planmakers zien niet de samenhangende betekenis van de monumenten, hiermee wordt bedoeld de Euromast, het Maastunnelcomplex en de Parksluizen, voor de Rotterdamse identiteit.
5: Bovendien valt het unieke karakter van het ensemble Maastunnelcomplex en Parkhavensluizen volledig in het niet bij de massaliteit van de acht woontorens.

Emin Başoğlu: 'Er wordt gezegd: 'Er is geen alternatief' en 'Verzet is zinloos'. Rotterdammers weten dat er volop alternatieven zijn en dat verzet noodzakelijk is. De SP zal samen met vele anderen zich blijven verzetten tegen dit plan. Bouwen op groen? Zeker niet doen!'

Tijdens de raadsvergadering van 2 februari neemt de gemeenteraad een besluit over het bestemmingsplan Parkhaven.

Reactie toevoegen

U bent hier