h

Ook Reserveboezem IV blijkt monumentenlijst waard

22 september 2004

Ook Reserveboezem IV blijkt monumentenlijst waard

In SP-bouwteam: professioneel bouwhistorisch onderzoek van Nieuw Crooswijk dringend gewenst.

Ook het wooncomplex Reserveboezem IV in Nieuw Crooswijk blijkt ontworpen door architecten van naam. Het blok is in de jaren twintig ontworpen door het bekende Rotterdamse architectenbureau De Roos & Overeijnder, dat ook onder andere het Spartakasteel ontwierp. Vorige week ontdekte het SP-bouwteam al dat het complex Reserveboezem III is ontworpen door Granpré Molière, de grondlegger van de Delftse School. Nu blijkt dat meer blokken in de wijk grote architectonische waarde hebben, vindt de SP een bouwhistorisch onderzoek van Nieuw Crooswijk hard nodig.

Reserveboezem IV, gelegen aan de Wandeloordstraat en de 1e Reserve Boezemstraat, werd ontworpen door Herman de Roos en Willem Overeijnder. Dit blijkt uit het jaarverslag over 1918 van de Rotterdamse Maatschappij ten dienste der Volkshuisvesting. Het complex bestond uit 90 woningen en de bouwkosten van het complex – 453.000 gulden, een geweldig bedrag in die tijd – werden voor het overgrote deel door de gemeente op tafel gelegd. In het complex moesten vooral grote gezinnen van 10 tot 12 personen een plekje vinden. In het ontwerp van het complex hadden De Roos & Overeijnder daarom een groot aantal van de woningen voorzien van een tweede woonkamer.

De Roos & Overeijnder ontwierpen in Rotterdam veel markante gebouwen, zoals het Spartakasteel, het sportfondsenbad met openschuivend dak aan de Van Maanenstraat, het Rotterdamsch Lyceum en het concertgebouw De Doelen aan de Coolsingel, dat bij de bombardementen van 1940 werd verwoest. De architecten waren ook actief in de sociale woningbouw en ontwierpen bijvoorbeeld 500 sociale huurwoningen in Vreewijk.

Net als het complex Reserveboezem III, waarvan het SP-bouwteam vorige week de architectonische waarde bekendmaakte, ging Reserveboezem IV in 1967 over in de handen van het WBR. Veel Rotterdamse ontwerpen van het architectenbureau staan inmiddels op de monumentenlijst, maar het WBR is niet bereid bouwhistorisch onderzoek te doen naar de bewuste complexen. In Arnhem is de door De Roos & Overeijnder ontworpen sociale woningbouwwijk Mussenberg (1910) niet alleen geheel gerestaureerd en uitgeroepen tot rijksmonument, maar wordt het zelfs binnenkort een beschermd stadsgezicht.

Wijnand Rijnders van het SP-bouwteam: “Nu uit ons onderzoek blijkt dat meerdere blokken in Nieuw Crooswijk van de hand van architecten van naam als Granpré Molière en De Roos & Overeijnder blijken te zijn, is duidelijk dat de gemeente Rotterdam en het WBR geen flauw idee hebben wat ze willen slopen. Er moet dringend een uitgebreid bouwhistorisch onderzoek komen naar het architectonisch erfgoed in Nieuw Crooswijk. SP-raadslid Theo Cornelissen zal daarom aan de wethouders Pastors (fysiek) en Bolsius (cultuur) opheldering vragen over de gang van zaken.”

Meer informatie:
Wijnand Rijnders,
06-22 999 554 (overdag)
010-262 23 60 ('s avonds)
Foto’s van het wooncomplex Reserveboezem IV zijn te verkrijgen bij:
Jansen & DeKievith
06-22 800 743

Meer over het werk van architectenbureau De Roos & Overeijnder in Rotterdam is te vinden op:
http://www.rotterdam.nl/smartsite2004162.dws
http://www.rotterdam.nl/smartsite2004216.dws
http://www.zakenopzuid.nl/pdf/4.pdf
http://www.blijdorpsite.nl/index.php?option=content&task=view&id=10&Itemid=35


Meer informatie over de monumentenstatus en het beschermd stadsgezicht van de Mussenberg in Arnhem is te verkrijgen bij:
Irma Gofferjé, dienst stadsbeheer Arnhem,
afdeling erfgoed en welstand, 026-377 35 17
http://www.iisg.nl/volkshuisvesting/p3.html

Terug naar Persberichten

U bent hier