h

Indrukwekkende actie SP met Dichters voor Vrede bij beeld Peter de Grote

8 mei 2022

Indrukwekkende actie SP met Dichters voor Vrede bij beeld Peter de Grote

Foto: SP Rotterdam

Vandaag vond er een indrukwekkende actie plaats bij het standbeeld van Tsaar Peter de Grote met de Dichters voor Vrede op initiatief van de SP. We hebben onze verontwaardiging uitgesproken over de Russische invasie van Oekraïne. Uit solidariteit is het standbeeld van Peter de Grote ingepakt en als 'retour afzender' bestempeld.

Vandaag hebben de dichters Juan Heinsohn, Manuel Kneepkens, Rien Vroegindeweij, Jan Oudenaarden, Hans Wap, Jan Wagenaar, Joz Knoop en Youetta de Jager gedichten voorgedragen over de oorlogsramp die zich nu in de Oekraïne voltrekt. Kunstenaar Floor van Dongen heeft als bedenker van de ‘Nieuwe kleren van de Tsaar’ de solidariteit met Oekraïne getoond.

De ‘Dichters voor Vrede’ was in 2003 een initiatief van Theo Coskun, als fractievoorzitter van de SP, en Manuel Kneepkens, toenmalig fractievoorzitter van de Stadspartij. Toen bij de beelden van Zadkine en Erasmus. De Dichters kwamen na 2003 meerdere malen en bij verschillende beelden in actie. Vandaag stond de SP met de Dichters voor Vrede bij het standbeeld van Peter de Grote.

Het beeld van Tsaar Peter de Grote werd in 1997 geschonken door de Russische Federatie op initiatief van en betaald door de Russische SBS Agrobank. Een van de banken die nu onder het sanctiebeleid van de EU vallen en het beeld toen financierden om de economische handel tussen Nederland en Rusland nog geolieder te laten verlopen.

Het beeld was toen in 1997 al omstreden en werd niet geaccepteerd door Amsterdam en Zaandam, maar uiteindelijk, na veel gedoe op ministerieel niveau, kwam het in Rotterdam op de Westerkade terecht.

Theo Coskun: 'Ruim 2 maanden geleden viel de Russische Federatie de Oekraïne binnen en sindsdien zijn de handelsbetrekkingen op een laag pitje gezet. Ook vragen wij ons af of we nog wel vriendschapsbanden willen hebben met Rusland zolang zij in oorlog zijn met Oekraïne. Vandaar dat we de Dichters voor Vrede hebben uitgenodigd bij dit symbool van de bekoelde vriendschap.'

De SP verzoekt het gemeentebestuur van Rotterdam om aan de huidige regering van Rusland duidelijk te maken dat de handelsbetrekkingen bevroren zijn en er ook geen sprake meer kan zijn van vriendschap zolang de invasie van Oekraïne voortduurt. Theo Coskun: ‘Het zou goed zijn als we het cadeau uit 1997 terug sturen naar de nieuwe Tsaar van Rusland, genaamd Vladimir Poetin, want met deze Tsaar willen we geen vrienden meer zijn.’

Update 2 juni: We hebben tijdens de raadsvergadering van 2 juni onze verontwaardiging uitgesproken over de Russische invasie van Oekraïne en een oproep gedaan aan het gemeentebestuur om het standbeeld van Tsaar Peter de Grote te verwijderen.

Fractievoorzitter Theo Coşkun heeft het voorstel 'Tsaar P.? Weg Ermee!' ingediend om dit mogelijk te maken. Alleen Partij voor de Dieren en Bij1 hebben voor gestemd en daarmee is het voorstel helaas niet aangenomen.

Reactie toevoegen

U bent hier