h

De SP in 10 punten

7 februari 2022

De SP in 10 punten

Foto: SP Rotterdam

Ben je benieuwd naar de inzet van de SP bij de gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart? Lees dan hier onze 10 belangrijkste punten. Van betaalbare huizen voor alle Rotterdammers tot geen kind dat in armoede opgroeit. Dit is ons plan om de stad eerlijker en socialer te maken. Doe je met ons mee? Laat het weten via rotterdam@sp.nl!

1. Betaalbaar wonen op 1

Rotterdam gaat betaalbaar bouwen: minimaal 3.000 sociale woningen per jaar erbij bouwen tot de wachtlijsten verdwenen zijn.

Voor elk nieuwbouwproject van meer dan 100 woningen moet de verhouding minimaal 40% sociaal naast 40% middelduur en maximaal 20% duur zijn.

Het slopen van betaalbare huurwoningen wordt gestopt en leegstand wordt aangepakt.

We starten een gemeentelijk woonbedrijf als vervanging van Vestia en we breiden de huurteams uit naar alle wijken om misstanden beter op te lossen.

Achterstallig onderhoud wordt aangepakt, huren worden bevroren, de energierekening gaat omlaag door het beter isoleren van woningen en huurders krijgen zeggenschap over hun eigen buurt.

In plaats van een nieuw Feyenoord stadion, bouwen we duizenden woningen op die plek. Red de Kuip!

Foute investeerders weren we door een zelfbewoningsplicht tot 520.000 euro in de hele stad, daardoor krijgen ook starters weer een kans om een huis te kopen. Rotterdam is van alle Rotterdammers en wij laten niemand de stad uit jagen!

2. Goede zorg, zonder concurrentie

Onze zorg hoort geen markt te zijn. Het is te zot voor woorden dat er in het hele land geconcurreerd wordt tussen zorgaanbieders over de rug van patiënten.

In onze stad gebeurt dat ook in de thuiszorg, bij de huishoudelijke hulpen. Daarom richt Rotterdam een eigen thuiszorgorganisatie voor de huishoudelijke hulp op. Zonder winstoogmerk, zonder eigen bijdrage en met zekerheid en een leefbaar loon voor de onmisbare zorgverleners.

In zorg en welzijn moet zekerheid en vertrouwen centraal staan, zo investeren we samen in goede zorg voor iedereen die dat nodig heeft.

3. Werk moet lonen, dus minimaal een loon van 15 euro per uur

Corona heeft blootgelegd wie onze stad en ons land overeind houden in tijden van nood: thuiszorgers, schoonmakers, vuilnisophalers, vakkenvullers, leerkrachten en vele anderen. Officieel onmisbaar, maar heel vaak ondergewaardeerd.

Iedereen die in onze stad woont of werkt moet rond kunnen komen van zijn werk. Daarom wil de SP het minimumloon landelijk verhogen naar 15 euro per uur.

In Rotterdam zorgen we dat iedereen die voor de gemeente of in opdracht van de gemeente werkt ook minimaal 15 euro per uur krijgt.

Daarnaast maken we van wegbezuinigde banen zoals conciërges en speeltuinbeheer weer betaald werk.

Ook moet de bijstand weer menswaardig worden, zonder mensen gedwongen onbetaald werk te laten doen.

4. Geen kind mag opgroeien in armoede

We accepteren het niet dat 1 op de 6 kinderen in onze stad opgroeit in armoede. Daarom voeren we een gezond schoolontbijt in, zodat alle kinderen een goede start van de dag hebben.

Met speciale kindertandartsen via de scholen bieden we goede en laagdrempelige mondzorg voor kinderen.

Daarnaast investeren we in voldoende speelgelegenheden, blijven de duimdroppen behouden en komen er meer speeltuinen met toezicht.

Ook komt er voor alle kinderen in onze stad gratis zwemles. Een waterrijke stad als de onze moet zwemles bereikbaar maken voor álle kinderen.

5. Een fijne stad is een veilige stad

Iedere Rotterdammer moet zich veilig kunnen voelen op straat. Daarom roepen we Den Haag op om meer wijkagenten in onze stad in te zetten.

Voor discriminatie en racisme is geen plaats in onze stad.

Ook investeert de gemeente in meer handhavers en toezichthouders. Zo kunnen ook verkeershufters worden aangepakt.

Er komen meer jongerenwerkers en buurtcentra, zodat jongeren een veilige plek in de wijk en vaste gezichten hebben om naartoe te gaan bij moeilijkheden. Zo kunnen grotere problemen voorkomen worden.

De Rotterdamwet geeft bepaalde wijken en haar bewoners ten onrechte een negatief stempel. SP was altijd tegen de invoering en wil die slechte wet zo snel mogelijk afschaffen.

Een schandaal zoals met de toeslagen willen we nooit weer. Daarom breiden we de Juridische Loketten uit en versterken we deze adviespunten waar inwoners met sociaal-juridische problemen laagdrempelig terecht kunnen voor advies en ondersteuning.

Onze succesvolle strijd tegen verdacht makende algoritmes, zoals met het SyRi systeem zetten wij voort: geen slachtoffers door algoritmes in Rotterdam!

6. Klimaatrechtvaardigheid

Iedereen moet kunnen profiteren van de overgang naar duurzame energie. We zorgen dat woningcorporaties hun huizen beter gaan isoleren en waar mogelijk voorzien van zonnepanelen, zodat niet alleen huiseigenaren van de voordelen van verduurzaming genieten maar ook huurders.
We gaan er voor zorgen dat landelijk beschikbaar geld niet terechtkomt in de zakken van de grote Rotterdamse vervuilers. De haven wordt klimaatneutraal en komt weer in handen van de gemeente, zodat we gezamenlijk grip hebben op de verduurzaming die in de haven hard nodig is.
We stoppen met olieboringen onder onze stad, want Rotterdam mag geen tweede Groningen worden.

Door het plaatsen van zonnepanelen op de daken in onze stad kan er komende jaren veel duurzame energie opgewekt worden.

7. Kunst en cultuur voor iedereen

De SP is een groot voorstander van kunst en cultuur in alle vormen in de stad. Van snelle vernieuwende initiatieven tot de gevestigde instituten. Elk heeft zijn eigen rol in de stad. Voorwaarde is wel dat het toegankelijk is voor iedereen.

De SP wil vernieuwende initiatieven steunen zonder al te veel bureaucratie. Snelle toegankelijke fondsen moeten hier hun werk kunnen doen.

Ook zoekt de SP samenwerking met al bestaande, particuliere fondsen. Ook vindt de SP dat er in kunsteducatie moet worden geïnvesteerd zodat alle kinderen in onze stad kennis kunnen nemen van de rijke historie en beleving van kunst en cultuur in al zijn facetten.

8. Een bereikbare, schone en leefbare stad

Het openbaar vervoer maken we gratis voor jongeren tot 18 jaar en voor ouderen vanaf 65 jaar. De komende jaren werken we toe naar volledig gratis openbaar vervoer voor alle Rotterdammers. Zo investeren we in de bereikbaarheid van het centrum en voorkomen we files en onveilige situaties in de stad.

De overlast die bewoners door geluid en fijnstof van verkeer ervaren dringen we terug, om te beginnen bij de 's-Gravendijkwal. We zorgen dat alle buurten weer leefbaar worden, onder andere door een aanpak van het rattenprobleem.

9. Rotterdam houdt van groen

Daarom investeren we in meer parken. Na 15 jaar wordt eindelijk het Hofbogenpark in Noord gerealiseerd.

Er komen geen woningen in Het Park rondom de Euromast.

In woonwijken investeren we in meer groen en speelplaatsen voor de kinderen. Volkstuinen blijven behouden.

We werken aan groene longen voor mens en dier als aaneengesloten natuurgebieden in de versteende stad en ondersteunen kleinschalige buurtinitiatieven voor meer groen in de buurt.

De SP is voor het ombouwen van het Rotterdam The Hague Airport naar een groene woonwijk. De huidige overlast en vervuiling is een slechte zaak voor alle Rotterdammers. Een groene oase in plaats van een onnodige vliegveld is beter voor de stad.

Volkstuinen en recreatieoorden blijven behouden en toegankelijk voor alle Rotterdammers.

10. Baas in eigen Buurt

Veel te lang is de Coolsingel overal de baas geweest. Nu moet er eens echt geluisterd gaan worden naar Rotterdammers. Iedereen die actief is in de eigen buurt, in wijkraden, bewonersorganisaties, verenigingen of op een andere manier een bijdrage levert aan onze stad, moet serieus genomen worden.

De wijkraden krijgen voldoende budget om hun eigen wijk te verbeteren. Daarmee maken we ook een einde aan de scheve verhouding tussen het noorden en het zuiden van Rotterdam.

Reactie toevoegen

U bent hier