h

Weg met Rotterdamse 'kliklijn uitkeringsfraude'!

8 december 2021

Weg met Rotterdamse 'kliklijn uitkeringsfraude'!

Foto: SP Rotterdam

Het aantal kliklijnen voor het melden van uitkeringsfraude in Nederland neemt toe. Recentelijk heeft BNR Nieuwsradio hier aandacht aan besteed naar aanleiding van een onderzoek. De SP Rotterdam wil dat Rotterdam stopt met de kliklijn ‘fraude-uitkering'. Uitkeringsgerechtigden worden namelijk eruit gepikt en gestigmatiseerd door deze kliklijnen. De kliklijnen blijken niet eens te werken en alleen wantrouwen te voeden. Op donderdag 9 december gaat Aart van Zevenbergen in debat met de wethouder hierover. 

Het aantal kliklijnen in Nederland neemt toe. Ook de gemeente Rotterdam heeft een meldpunt ‘Fraude uitkering doorgeven’. Met de volgende tekst worden Rotterdammers aangespoord om vermoedens van fraude te melden:

‘Kent u iemand met een uitkering die niet eerlijk is? Bijvoorbeeld omdat die persoon werkt, maar dit niet vertelt. Of in het geheim bij iemand anders woont. Dat heet 'Fraude' en mag niet volgens de wet. Fraude kunt u hier melden.’

Vervolgens kunnen Rotterdammers op drie manieren een melding doen: telefonisch, aan de balie en online.

De SP is ook tegen fraude en voor het aanpakken van fraude, maar de kliklijnen schieten hun doel voorbij. Ook de Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid keurt het bestaan van kliklijnen af omdat er geregeld valse meldingen worden gedaan, met alle gevolgen van dien. De sociale cohesie in Rotterdamse buurten staat onder druk als wantrouwen wordt gevoed door zulke kliklijnen. De overheid moet wat ons betreft burgers niet betrekken bij het opsporen van bijstandsfraude. De kliklijnen werken bovendien stigmatiserend, omdat specifiek bijstandsgerechtigden worden benoemd.

Wat de SP betreft stoppen we met deze kliklijnen en moet de wethouder in Rotterdam rekenschap afleggen over het bestaan van deze kliklijnen en een reactie geven op negatieve gevolgen en de werkelijke effectiviteit.

De SP-fractie gaat daarom in debat met de wethouder hierover tijdens de actualiteitenraad van 9 december 2021.

SP Rotterdam fractievoorzitter Aart van Zevenbergen: ‘Ik schaamde me dood toen ik zag dat Rotterdam nog zo’n kliklijn heeft voor het melden van uitkeringsfraude. Alle soorten fraude moeten worden aangepakt, maar niet op basis van kliklijnen die gewone Rotterdammers bij voorbaat verdacht maken. Mensen komen hierdoor op zwarte lijsten, met alle gevolgen van dien. Banken, multinationals en andere groot verdieners komen bijna dagelijks weg met fraude en diefstal, zonder dat wij er iets aan mogen of kunnen doen. Zullen we ook een kliklijn voor wethouders openen?"

Update 10 december: Wethouder Moti heeft tijdens de actualiteitenraad aangegeven dat hij de kliklijn een gerechtvaardigd middel vindt. De wethouder kwam niet verder dan versleten clichés. De kliklijn blijdt actief, wel wordt de tekst aangepast op de 'Fraude uitkering doorgeven' pagina op rotterdam.nl omdat de wethouder de huidige tekst ook 'onjuist' vindt. Lees hieronder het artikel van het AD hierover:

Reactie toevoegen

U bent hier