h

Burgemeester Aboutaleb op het matje geroepen om inzet camera-auto’s

25 november 2021

Burgemeester Aboutaleb op het matje geroepen om inzet camera-auto’s

De SP las vorige week de berichtgeving van het NRC Handelsblad over ‘Rotterdam schond privacy burgers met camera-auto’s’ . De SP had eerder op 14 april 2020 vragen gesteld over de inzet van deze camera-auto’s om naleving van corona regels te controleren . Uit een recentelijk rapport van het Autoriteit Persoonsgegevens (AP) blijkt nu dat Rotterdam de privacy van burgers heeft geschonden met deze inzet. Het NRC bericht hierbij dat Burgemeester Aboutaleb de publicatie van het rapport heeft geprobeerd tegen te houden. De SP heeft voor donderdag 25 november een debat aangevraagd.

Uit de beantwoording van de vragen van de SP bleek vorig jaar dat de gemeente vooraf geen Data Protection Impact Assessment (DPIA) had uitgevoerd. Uit het rapport van het AP blijkt ook dat de gemeente bij een dergelijk cameraproject met grote privacy risico’s vooraf een privacytoets had moeten uitvoeren. Bovendien blijkt uit het rapport dat de beelden te lang (7 dagen) bewaard werden en het niet nodig was geweest om burgers te filmen. Bevindingen zouden namelijk gewoon via de portofoon doorgegeven kunnen worden.

Voor de publicatie van het AP rapport is nog geen toestemming gegeven door de politie op aandringen van Burgemeester Aboutaleb, volgens de berichtgeving op NRC.nl. Wat de SP betreft is dit onacceptabel en moet het rapport zo snel mogelijk gepubliceerd worden.

De Rotterdamse SP-fractie gaat daarom tijdens de eerstvolgende actualiteitenvergadering in debat met de burgemeester hierover om achter te komen of de berichtgeving over tegenhouden van de publicatie van het rapport klopt en hoe de Burgemeester terugkijkt naar de inzet van de camera-auto’s.

Reactie toevoegen

U bent hier