h

Stop onnodige huisuitzettingen!

16 augustus 2021

Stop onnodige huisuitzettingen!

Foto: Google

De SP heeft vernomen dat een Leegstandwet huurder woonachtig aan de Wiekstraat binnenkort op straat wordt gezet en ingewisseld wordt voor een andere tijdelijke (anti-kraak) huurder. Havensteder heeft een leegstandsbeheerder ingeschakeld om zo snel mogelijk een andere huurder te zoeken omdat dit voor Havensteder beter uitkomt. Intussen moet de huidige huurder voor de rechter verschijnen en wordt hij dakloos gemaakt. Fractievoorzitter Aart van Zevenbergen heeft vandaag vragen ingediend hierover.

Dit voorval is illustrerend voor hoe er wordt omgegaan met huurders vandaag de dag. Huurders zijn massaal rechteloos gemaakt en het vinden van een woonruimte is bemoeilijkt. Rotterdammers komen daarom (uit solidariteit) in opstand. Binnenkort wordt er actiegevoerd tegen het huidige woonbeleid en ook specifiek tegen de huisuitzetting aan de Wiekstraat aanstaande woensdag 18 augustus 15:00 bij de Heer Bokelweg 121.

Tijdens de coronapandemie zijn leegstandsbeheerders en woningbouwcorporaties gewoon doorgegaan met het op straat zetten van tijdelijke huurders zonder een alternatief aan te bieden. Aart van Zevenbergen: ''Deze tijdelijk huurders zijn de dupe van slecht beleid en worden tijdens de wooncrisis aan hun lot overgelaten. Door een tekort aan betaalbare woonruimtes worden vele Rotterdammers gedwongen tijdelijke woonruimtes te betrekken, zonder rechten en met veel onzekerheid.'' De SP heeft al vaker aan de bel getrokken hierover en meermaals gepleit voor ander beleid.

Hedy van der Berk, de bestuursvoorzitter van Havensteder, zei onlangs in een opiniestuk dat ‘‘Alleen bewoners de ‘verhalen achter de cijfers’ kennen en weten wat er écht moet gebeuren’’. De bewoner van de Wiekstraat eist dat hij mag blijven in zijn woning en hoopt dat Havensteder hier gehoor aan geeft. Een passende woning en sociale begeleiding op maat is niet aangeboden. Alleen een brief dat hij de woning moet verlaten en anders voor de rechter moet verschijnen.

De SP vindt dat het aankomende sociaal statuut ook de rechten van tijdelijke en leegstandwet huurders op (her)huisvesting moet garanderen. De SP heeft vandaag vragen gesteld aan wethouder Bas Kurvers over de naderende huisuitzetting en om opheldering gevraagd.

Reactie toevoegen

U bent hier