h

Stop verkoop 100-jarig erfgoed recreatieoord Hoek van Holland!

10 februari 2021

Stop verkoop 100-jarig erfgoed recreatieoord Hoek van Holland!

Foto: HvH

Ontzet verneemt de SP dat naast onder andere de sloop van volkstuinenparken in Rotterdam, ook het bijzondere Recreatieoord Hoek van Holland hoogstwaarschijnlijk onder de hamer zal gaan zonder financiële- of verblijfsgaranties voor de huidige stacaravans- en huisjeseigenaren.

Door: Floor van Dongen, SP lid, Rotterdam

Gemeente Rotterdam, sinds bijna 100 jaar eigenaar van dit recreatieoord, wil het gaan verkopen aan een commercieel vakantieparken bedrijf omdat zij vinden dat het niet meer tot hun taken-pakket behoort om het te beheren en vinden dat een dergelijk bedrijf dat beter kan. Door vele actuele kritische publicaties en Rijnmond TV uitzendingen weten de recreanten inmiddels hoe zo'n commercieel bedrijf met een park zoals deze, omgaat. En dat is niet mals.

Ten eerste heeft de gemeente in 2020 achter de rug om van de stacaravan- en huisjeseigenaren, plotseling tóch weer besloten om het Recreatieoord te gaan verkopen. Het is namelijk niet de eerste keer dat gemeente Rotterdam dit probeert, het is 2 keer eerder voorgekomen. En het is ook 2 keer eerder afgeketst. Er is in het verleden weliswaar een levendige discussie over geweest, maar toch konden velen van de 1100 recreanten niet vermoeden dat er in 2020 een 3e poging in de maak was. Onverwacht ontvingen op 3 november 2020 de meeste recreanten - en niet eens elke recreant - zonder overleg vooraf, een brief met deze abrupte mededeling. Iedereen was in rep en roer.

Zonder huurbescherming en recht van opstal kunnen de recreanten zonder pardon binnen een jaar de huur van hun kavel, waar hun huisje of stacaravan op staat, opgezegd zien worden door een nieuwe commerciële eigenaar. Veel van dergelijke bedrijven willen er duurdere huisjes op grotere kavels bouwen, eigen winkels en een zwemparadijs en er heel veel geld mee verdienen. Binnen afzienbare tijd kan het zomaar mogelijk zijn dat de huidige recreanten hun huisje of stacaravan moeten verwijderen. Of erger, de nieuwe eigenaar sloopt het als het niet tijdig is weggehaald en verdwijnt het in de vuil-container. Want de huisjes en stacaravans kun je niet zomaar verplaatsen en uit elkaar halen is onmo-gelijk. Er bestaat een clausule dat de marktwaarde nog vergoed kan worden, maar dat stelt weinig voor.

De manier waarop de gemeente met de belangen van de recreanten omgaat, is ronduit nalatig te noemen. Er ontstaat niet alleen financiële schade, maar ook het zo gekoesterde plekje met daarop een stacaravan of huisje kan hen afgenomen worden. Voor veel geld hebben de recreanten hun optrekje opgeknapt of net nieuw gekocht, gemiddeld 40.000 euro. Maar net zo erg, een groot aantal recreanten vertoeven er generaties lang met zoveel plezier, en de gehechtheid is enorm groot. Er zit veel warmte en emotie in de voor hen zo dierbare plek. Voor velen is überhaupt vakantie vieren niet meer mogelijk als dit hen afge-nomen wordt, want er komt niets voor in de plaats als er daar onbetaalbaar dure vakantievilla's worden neergezet die 4 tot 8 keer zo duur zullen zijn. En de huidige corona situatie maakt het voor het bevechten van hun dierbare vakantieplekje, alleen nog maar moeilijker. Het betreft 1100 vaste plekken, maar de meesten hebben families en vrienden dus naar schatting zo'n 4000 mensen gedupeerd. Naast vaste huisjes en stacaravans, zijn er ook maar liefst 3 velden voor tenten, campers en caravans voor trekkers.

Maar, net zoals de dappere bewoners van het Gallische dorpje van Asterix en Obelix, verdedigen zij zich met een ongekende saamhorige kracht. Zij nemen stelling tegen de wijze waarop de gemeente dit aanpakt en gaan ervoor zorgen dat zij niet voor 'de leeuwen gegooid' zullen worden. Zij hebben zich professioneel georganiseerd en onderzoeken onder andere om het park in eigen beheer te krijgen. Er zitten mensen tussen in de meest uiteenlopende vakgebieden en deskundigheden. Als getuige hiervan kan ik alleen maar één ding concluderen, als verkoop dan écht niet tegen te houden is: wie kunnen er beter voor het Recreatieoord zorgen, dan deze bevlogen 1100 recreanten zelf..?

Steun deze groep fantastische mensen en onderteken hun petitie met al ruim 12.000 handtekeningen:

https://petities.nl/petitions/stop-de-verkoop-van-recreatieoord-hoek-van-holland?locale=nl

 

U bent hier