h

Statement SP Rotterdam: Over de rellen

26 januari 2021

Statement SP Rotterdam: Over de rellen

De SP Rotterdam keurt de rellen op Zuid van gisteravond af. Geweld, plunderingen en vernielingen als uiting van (blinde) woede en onmacht vormen geen oplossing voor de huidige crisis. Wij maken ons echter ook zorgen over de groeiende roep om grootschalige repressie. De reactie van machthebbers om demonstraties te verbieden schiet haar doel voorbij. Het is voor ons als socialisten onacceptabel dat deze crisis gebruikt wordt om politie en leger meer bevoegdheden te geven, zeker in de vorm van een algemeen demonstratieverbod. In plaats daarvan moeten wij kijken naar de reden dat zo veel jongeren zich keren tegen politie en overheid en die voedingsbodem aanpakken. 

De coronacrisis maakt de bestaande verschillen alleen maar groter. Jongeren verliezen als eerste hun baan als gevolg van flexcontracten. Voor veel van hen valt nu ook het onderwijs en al het sociale contact weg. Gezien de blijvende bezuinigingen op buurthuizen, jongerenvoorzieningen en jongerenwerk blijft er voor veel van hen niets over. Hierdoor wordt de straat op gaan een uitlaatklep. 

Tegelijkertijd is de gehele coronacrisis desastreus afgehandeld door de regering. In plaats van het hanteren van een duidelijke strategie en op tijd ingrijpen werd er maandenlang zonder visie doorgemodderd, waardoor er nu heel hard op de rem getrapt moet worden. 

De avondklok is een resultaat van dit falende beleid en dat brengt onrust met zich mee. Onrust waarop ingespeeld wordt door ophitsers in Whatsapp en Facebookgroepen, die de onvrede over het beleid omzetten in geweld en rellen. Hier komt nog eens de oproep voor een demonstratieverbod bovenop, die het verhaal van een vijandige overheid voedt. 

Wij zijn principieel tegen het verbieden van demonstraties, en dit zet wat ons betreft ook een gevaarlijk precedent, evenals buitensporig politiegeweld in de vorm van waterkanonnen. Rust in onze stad zal niet terugkeren door hard ingrijpen van de politie, maar enkel zorgen voor meer escalatie. Het is juist van belang dat mensen zich op een vreedzame manier kunnen blijven uiten, zodat ophitsers niet de overhand krijgen. 

Er moet daarom gekeken worden naar sociale oplossingen. Waar is de samenwerking tussen jongerenwerkers en wijkagenten? Waar is de ondersteuning van buurtinitiatieven, ouders die samen met maatschappelijk werk de wijk door gaan en jongeren aanspreken? Waarom worden tot aan de avondklok geen activiteiten aangeboden, met gerichte huiswerkbegeleiding of sport en spelactiviteiten? Bij afwezigheid van deze initiatieven wordt deze avondklok en de versterkte lockdown de druppel voor velen. 

Deze koerswijziging gaan wij niet tot stand brengen met ongericht geweld en het plunderen van winkels. Daarvoor is een politiek alternatief nodig op de heersende politieke partijen en extreemrechts, die geen serieuze oplossingen bieden voor de problematiek waar de rellen uit voortkomen. Als SP Rotterdam blijven we daarom ook in deze moeilijke tijd actief in de strijd voor een socialistische wereld, eentje waar crisissen zoals deze op een rechtvaardige manier worden opgelost. We wensen iedereen in de stad veel sterkte en hopen dat de komende avonden vreedzaam zullen verlopen. 

 

U bent hier