h

Meldpunt Bijstandsaffaire

15 januari 2021

Meldpunt Bijstandsaffaire

Foto: SP Rotterdam

Bent u bijstandsgerechtigde en heeft gemeente Rotterdam onterecht een terugvordering geëist en een boete opgelegd, omdat u volgens de gemeente niet heeft voldaan aan de inlichtingenplicht? Laat het ons weten!

Eind december stroomden de verontwaardigingen binnen. Een bijstandsgerechtigde vrouw in Gemeente Wijdemeren moet ruim € 7000 terug betalen, omdat haar moeder wekelijks boodschappen voor haar haalt. De gemeente vindt dat ze had moeten vertellen dat zij de boodschappen kreeg. Ze heeft de inlichtingenplicht geschonden.

Sindsdien zijn er in de media meer van dit soort voorbeelden naar boven komen drijven. Het gaat niet om incidenten, maar een systeem dat uit gaat van wantrouwen, opzet en bij voorbaat verdacht.

De SP ziet overeenkomsten met de toeslagenaffaire. De wet is zo strikt dat mensen zich aan de kleinste details moeten houden en anders als fraudeur worden bestempeld. Maar mensen worden bij de aanvraag en toekenning van de bijstand niet goed ingelicht over de inlichtingenplicht. Ook wordt er niet gekeken naar de persoonlijke omstandigheden. Rotterdam kent al jaren een hardvochtig beleid. Dit moet stoppen!

Doe hier een melding als u van mening bent dat u onterecht een terugvordering heeft gekregen. Wij zullen met uw melding aan de slag gaan.

 

U bent hier