h

Kritische vragen over laag aantal bouw sociale huurwoningen

22 januari 2021

Kritische vragen over laag aantal bouw sociale huurwoningen

Foto: Kees Jonker

Op 20 januari is er in de commissie Bouwen, Wonen en Buitenruimte op verzoek van de SP de lage bouwproductie van sociale huurwoningen besproken. Tijdelijk SP-raadslid Kees Jonker noemde de Woonvisie achterhaald en uitte felle kritiek op de teleurstellende antwoorden van de wethouder. Uiteindelijk heeft de SP het voor elkaar gekregen dat er een technische sessie en een volwaardig debat zal plaatsvinden over de lage bouwproductie van sociale woningen.

Over de bouwproductie van sociale woningen maakt de Rotterdamse SP-fractie zich grote zorgen (huur tot 737 euro, koop tot 174.000 euro). Daarom stellen we dit telkens aan de orde in de gemeenteraad.
Helaas geeft VVD-wethouder Kurvers steeds weer onvoldoende antwoord en heeft hij het over bouwen voor ‘alle Rotterdammers’. Opvallend, omdat in werkelijkheid niet tot nauwelijks woningen worden gebouwd voor de minst draagkrachtige Rotterdammers.

Het huidige college had als doel gesteld om in de periode 2018-2020 in totaal 18.000 woningen te laten bouwen, waarvan 3600 woningen in de sociale sector. Volgens de beschikbare cijfers is dit bij lange na niet gehaald en Kurvers weigert een duidelijk antwoord en totaaloverzicht te geven.

Er zijn maar ongeveer 300 sociale woningen gebouwd en tegelijkertijd worden woningen die niet sociaal zijn door Kurvers als sociaal ingedeeld.
In april wordt er een technische sessie gehouden waarin alle vragen wel volledig beantwoord moeten worden door de wethouder. De SP zal blijven herhalen dat de Woonvisie achterhaald is en dat er meer sociale huurwoningen nodig zijn.

Kees Jonker: ‘Het zal een moeizame discussie worden. Vooral ook omdat VVD, CDA en ook GroenLinks zichzelf, tegen beter weten in, blijven inprenten, dat bijvoorbeeld de Lee Towers bij de sociale voorraad moet worden opgeteld. Voor mij is dat onbegrijpelijk. In de Lee Towers aan het Marconiplein kan je in een piepkleine ‘wooneenheid’ betrekken voor huren tussen de 850 en 1300 euro per maand. Daar is volgens de SP niets sociaals aan”.

Moeizaam of niet? De SP geeft de moed niet op. En blijft hopen dat de Woonvisie kan worden aangepast ten gunste van de vele woningzoekenden in Rotterdam, die een betaalbare woning nodig hebben.

Jonker: “Een gunstig signaal is dat ook bij Leefbaar Rotterdam het besef begint door te dringen, dat het flauwekul is om projecten als de Lee Towers en de 560 peperdure kamertjes in de Startmotor op Zuid als volwaardige sociale huurwoningen te beschouwen. Kortom, er gloort licht aan het einde van de tunnel. Een aanpassing van de Woonvisie moet tot de mogelijkheden blijven behoren”.

U bent hier