h

Kinderen zijn luid en duidelijk: Duimdrop moet blijven!

5 november 2020

Kinderen zijn luid en duidelijk: Duimdrop moet blijven!

Foto: SP Rotterdam / SP Rotterdam

Vol energie hebben donderdag 4 november zo’n honderd kinderen gedemonstreerd voor behoud van de duimdroppen in de stad. Voor stadhuis riepen ze leuzen als ‘duimdrop moet blijven’, ‘wij willen spelen’ en ‘houd duimdrop open’. Kleine Daouad, zoontje van duimdrop-begeleider Saida Boukarhihi, heeft meer dan duizend handtekeningen overhandigd aan wethouder De Langen.

Duimdroppen zijn containers waar kinderen speelmateriaal uit kunnen lenen. Rotterdam kent 22 duimdropcontainers verspreid over de stad. Ze bestaan al 27 jaar en staan voornamelijk op pleinen die voorheen minder veilig en gezellig waren. Wekelijks bezoeken ongeveer 2.000 kinderen de duimdroppen. De duimdroppen zijn er niet alleen om te spelen. Spelen is een middel om kinderen te leren wat wenselijk gedrag is en zich te ontwikkelen tot gezonde volwassenen. Daarnaast is duimdrop een brede ontmoetingsplek en heeft het een verbindende en signalerende functie. Door contact met elkaar leren buurtbewoners wat er speelt in hun wijk en wat zij kunnen betekenen voor hun wijk.

De actie voor het stadhuis stond niet op zichzelf.  Vooraf zijn er tussen 13.00 en 15.00 activiteiten geweest bij bijna alle duimdroplocaties in de stad. Daarna zijn de kinderen, ouders en duimdrop-begeleiders naar het stadhuis gekomen.

Vanaf het begin heeft de SP zich hard gemaakt voor behoud van de duimdroppen. Het nieuws dat de gemeente Rotterdam de financiering van de duimdroppen in een periode van 2 jaar geheel afbouwt, is onverwachts gekomen.

23 september is de Notitie Speeltuinen, een stap naar de toekomst besproken in de commissie en 1 oktober in de raad. In deze notitie stond geen woord over de duimdroppen. Nog geen week later heeft de gemeente aan Buurt- en Speeltuinwerk Rotterdam telefonisch gecommuniceerd de duimdroppen weg te bezuinigen. Tijdens het inspreekmoment van de Begroting 2021 op 14 oktober hebben meerdere betrokken Rotterdammers laten weten dat dit nieuws als een bom is ingeslagen en dat de gemeente Rotterdam zonder enige vorm van participatie en consultatie dit besluit heeft genomen.  

Dat er zo’n honderd kinderen, ouders en toezichthouders van de duimdroppen zich op de Coolsingel verzamelden om luid en duidelijk te laten weten dat de duimdrop moet blijven, toont hoe belangrijk deze speelvoorziening is voor de kinderen en de wijken.

In de raad zet de SP zich verder in voor behoud van de duimdroppen. De begroting 2021 bedraagt ongeveer 3.7 miljard euro. Jaarlijks kosten de duimdroppen nog geen miljoen euro.

U bent hier