h

Bezorgde bewoners Kralingen-West vormen bewonerscommissie in oprichting

21 september 2020

Bezorgde bewoners Kralingen-West vormen bewonerscommissie in oprichting

Foto: SP Rotterdam

Een aantal bezorgde bewoners van de Gerdesiaweg, Van de Leckestraat en Marinus van der Stoepstraat is gisteren bij elkaar gekomen omdat ze recent een verontrustend bericht hebben ontvangen van woningcorporatie Woonstad. Samen met de Frits Ruysstraat maken de woningen deel uit van het naoorlogse plan Herbouw Kralingen-West. Woonstad heeft namelijk aangekondigd sloop of renovatieplannen te hebben voor de woningen.

Actievoerder Menno Janssen en Wijnand Rijnders, bestuurslid SP Rotterdam, waren aanwezig om de bewoners raad te geven.

De ervaringen met Woonstad met betrekking tot sloop (Nieuw Crooswijk en Jaffa) of renovatie (Oude Westen) zijn niet best. Dit betekent dat zittende bewoners die decennia lang tot tevredenheid wonen er uit moeten en bewoners met een dikkere portemonnee er in. Gentrificatie heet dat met een chique woord of op zijn Rotterdams: wijken voor de rijken.

Woonstad schreef in de brief: ‘zoals jullie weten, verkeren de woningen waar jullie in wonen in slechte staat’. Echter de woningen zijn niet in slechte staat, er is sprake van veel achterstallig onderhoud.

Bewoners die achterstallig onderhoud melden bij Woonstad worden amper gehoord. Problemen door achterstallig onderhoud worden heel moeizaam of niet opgelost door Woonstad. Terwijl goed onderhoud wel in de huurprijs zit en de bewoners daarvoor betalen. Woonstad rekent de hoofdprijs voor een zwaar ondermaats onderhoudsniveau, huisjesmelkersgedrag dat bij een woningcorporatie niet thuis hoort.

Een aantal van de ongeveer 25 aanwezigen hebben ter plekke een bewonerscommissie in oprichting bijeenkomst gehouden om de stand van zaken te bespreken en verder te organiseren en actie te ondernemen.

Heeft u ook te maken met achterstallig onderhoud? Of wordt u bedreigd door sloop en renovatie van uw huis en buurt? Meld het dan bij de SP.

Foto: SP Rotterdam

U bent hier