h

Uit de afdeling: Interview met Theo Coskun

30 april 2020

Uit de afdeling: Interview met Theo Coskun

In de serie 'Uit de afdeling' interviewen we Rotterdamse SP'ers over hun tijd bij de afdeling en wat zij allemaal hebben gedaan. Deze week een interview met SP Rotterdam bestuurslid en SP Regiovertegenwoordiger Rijnmond Theo Coskun.

Hoe ben je terecht gekomen bij de SP in Rotterdam? Ik deed mee bij de PSP (Pacifistisch Socialistische Partij) in Nijmegen met de studentenstakingen, Vietnambeweging en acties met huurders. In Rotterdam deed ik mee met de grote havenstaking van 1970. Dat kwam in de handen van de voorlopers van de SP. Ik was toen een van de kaderleden bij de voorlopers. Ik richtte een SP-afdeling op in Arnhem omdat ik toen verhuisde vanuit Nijmegen. Daarna ging ik naar Utrecht in 1973 en daar ben ik ook voorzitter geweest. We hadden een vereniging opgezet ‘Voorkomen Is Beter’ op het gebied van gezondheidszorg als SP met gezondheidscentra en we hadden al snel honderd duizend leden. Daan Monjé vroeg mij toen om het project te begeleiden en naar Rotterdam te komen om de vereniging op poten te zetten en professioneler te maken. Ik pendelde nog wel tussen Utrecht en Rotterdam, maar in september 1976 ben ik in Rotterdam gaan wonen.

Wat voor activiteiten en taken heb je in de afdeling? Ik heb eerst op landelijk niveau gewerkt aan de vereniging voorkomen is beter en onze ledenadministratie verbeterd. Na het overlijden van Daan Monjé heb ik veel coördinatiewerk gedaan op het landelijk partijbureau aan de Vijverhofstraat. Ik was ook enkele jaren landelijk penningmeester. Ik was afdelingsvoorzitter van ‘82 tot ‘88 en laatst nog even van eind 2016 tot eind 2018. In maart 1998 waren er verkiezingen en ik stond als reserve op de lijst. Ik kwam toen als nummer zes op de lijst in september 1998 in de raad en zat daar tot 2010. Ik heb van 2010 tot 2014 in het bestuur gezeten voor de SP in de deelgemeente Charlois. Van 2014 tot 2018 was ik vicevoorzitter van Noord. Sinds 2018 ben ik gekozen voor de Wijkraad Agniesebuurt en dat doe ik op persoonlijke titel. Ik ben nu penningmeester van onze afdeling.

Wat is je favoriete herinnering aan de afdeling? Het gifschandaal in Krimpenerwaard dat we samen met voormalig Tweede Kamerlid Remi Poppe hadden aangepakt was een mooie actie en de sleepbootstaking van 1979!

Wat is je favoriete actie waar je aan mee hebt gewerkt? Een actie die ik als fractievoorzitter heb kunnen doen was in de haven, toen Amerikaanse militairen naar Irak gingen, om militaire transporten tegen te houden. De huurinhoudingsactie in Rotterdam die we met succes hebben gevoerd in de Agniesebuurt, Oude Noorden en andere buurten.

Als je minister-president zou zijn, wat is de eerste maatregel die je zou doorvoeren? Nederland is een heel centraal bestuurd land. Ik zou de gemeentes veel meer macht geven en bezig gaan met de lokale democratie. Ik zou het toestaan dat er veel meer verschillen zouden zijn tussen de ene en de andere gemeente. De kracht van democratie en socialisme zit in de lokale gemeenschappen die zich mogen organiseren. Dat mag best in Friesland anders zijn dan in West-Limburg of in Zeeland.

Heb je een bericht aan alle kameraden die deze dagen thuis zijn? Houd het hoofd koel en probeer toch naar buiten te gaan! Houd afstand en geniet van het mooie lenteweer. Onze vrijheid is heel erg ingeperkt en we moeten blijven genieten van de natuur en het mooie weer, maar houd wel afstand!

U bent hier