h

Uit de afdeling: Interview met Gwildor Sok

23 april 2020

Uit de afdeling: Interview met Gwildor Sok

In de serie 'Uit de afdeling' interviewen we Rotterdamse SP'ers over hun tijd bij de afdeling en wat zij allemaal hebben gedaan. Deze week een interview met SP Rotterdam bestuurslid Gwildor Sok.

Hoe ben je terecht gekomen bij de SP in Rotterdam?

Ik werd lid in 2012 en was actief in Zeist. Ik had al heel lang interesse in de politiek en wilde graag iets doen met politieke partijen. Het was crisis en toen kabinet Rutte I viel vond ik het tijd om lid te worden en werd dat de Socialistische Partij. Ik was in Zeist zes jaar lid en ben toen twee jaar geleden naar Rotterdam verhuisd voor mijn werk. Ik zocht toen de Rotterdamse afdeling op van de SP. Ik kende de huidige bestuursleden zoals Josje Beukema en Bert Peterse al voor dat ik naar Rotterdam ging. Bert uit zijn tijd in Weert en Josje had ik al een keer in Brussel ontmoet. De eerste nieuwe persoon die ik leerde kennen was onze huidige burgerraadslid Burak Yildiz. Hij riep toen op om te helpen voor een actie bij de Tweebosbuurt. Dat was ook gelijk mijn eerste actie om flyers te verspreiden in de Tweebosbuurt.

Wat voor activiteiten en taken heb je in de afdeling?

Ik maak deel uit van het afdelingsbestuur en dat houdt in dat we eens in de twee weken samen komen om te praten over lopende zaken, maar we overleggen tussendoor ook heel veel met elkaar. Ik hou me bezig met de website, sociale media en begeleid ik het groepje actieleiders van onze afdeling. Het actieleidersteam houdt zich bezig met alle acties die we hebben lopen binnen de afdeling.

Wat is je favoriete herinnering aan de afdeling?

Tijdens het congres van vorig jaar waren we met ongeveer twintig leden naar het congres toe van de SP. Het was een erg leuke dag en laat zien dat politiek ook gezellig kan zijn en je veel vrienden kan maken. Ik heb ook een foto met alle Rotterdamse SP’ers samen op het congres in mijn boekenkast staan.

Wat is je favoriete actie waar je aan mee hebt gewerkt?

Mijn favoriete actie was bij de Slinge. Daar waren heel veel schimmel- en vochtproblemen. Er stond zelfs water in een hoop kelderboxen. Het was heel mooi hoe we samen met de bewoners meedachten aan oplossingen en te laten opkomen voor zichzelf.

Als je minister-president zou zijn, wat is de eerste maatregel die je zou doorvoeren?

Ik zou twee maatregelen doorvoeren. Ik zou daklozen van een woning willen voorzien. Er zijn op dit moment veertig duizend daklozen in Nederland, waarschijnlijk nog veel meer. Het is heel moeilijk om je leven op te bouwen als je niet weet waar je vanavond gaat slapen. En ik zou de btw op producten zoals brood, rijst en groente afschaffen of zelfs subsidiëren zodat het goedkoper wordt voor mensen die niet veel geld hebben voor eten.

Heb je een bericht aan alle kameraden die deze dagen thuis zijn?

Hou het vol! Het is een lastige periode. Wat mij heel erg helpt is het realiseren dat dit niet normaal is en dat alles weer beter wordt. Het is niet erg om verdrietig of neerslachtig te zijn. Gebruik deze tijd om jezelf te ontplooien. Maar ook na deze crisis kunnen er dingen voorgoed veranderen. We kunnen niet meer terug naar de oude samenleving, we zaten toen al in een crisis zoals klimaatverandering. We kunnen verkeer bijvoorbeeld verminderen zodat er minder fijnstof in de lucht zit. In Venetië zwemmen er zelfs dolfijnen door de grachten en het is zo blauw in de lucht. Het is veel schoner. Ik ben hoopvol dat we klimaatverandering tegen kunnen gaan als we op deze manier doorgaan. Het zal niet vanzelf gaan, we moeten er voor vechten. Anders willen de multinationals weer de economie open gooien en terug op de oude voet, maar juist die oude economie was bezig de planeet te verwoesten!

U bent hier