h

Eurovisie Songfestival 2021 in Rotterdam onverstandig

21 april 2020

Eurovisie Songfestival 2021 in Rotterdam onverstandig

Foto: Rotterdam Ahoy

De Rotterdamse SP fractie gaat niet akkoord met extra geld om Rotterdam als gaststad van het Eurovisie Songfestival in 2021 vast te houden. Het Songfestival zou in mei 2020 in Rotterdam plaatsvinden, maar door de Corona pandemie is het evenement afgelast, met alle gevolgen van dien. Het college vraagt nu om € 6,7 miljoen zonder enige onderbouwing. Ook is niet duidelijk of andere partijen (zoals de NOS en het Rijk) een aanvullende bijdrage leveren. Als het aan de SP ligt wordt het extra geld, de € 6,7 miljoen, nu beter aan andere broodnodige zaken besteed, zoals de nog steeds heersende armoede in de stad of om de popcultuur de festivalloze zomer door te helpen.

Vorig jaar heeft de Rotterdamse SP fractie ingestemd met een maximale bijdrage van de gemeente Rotterdam van € 15,5 miljoen. Het college wil de organisatie van het Songfestival doorzetten in 2021. De berekende extra kosten bedragen € 6,7 miljoen. Aanstaande donderdag 23 april zal hierover worden gestemd in de gemeenteraad. De ledenpeiling gehouden onder Rotterdamse SP leden wijst uit dat het stadsbestuur het geld moet besteden daar waar het nodig is, zoals armoedebestrijding. Er moet dus geen extra geld naar het Songfestival. Verder vinden de SP-leden dat het Songfestival niet ten koste mag gaan van het reguliere onderhoud aan de stad en dat als het toch door gaat, de gratis kaartjes voor minima geldig moeten blijven.

Ook de voortzetting van het Songfestival in 2021 is onzeker. De Corona pandemie kan ook in 2021 roet in het eten gooien voor grote festivals en evenementen. Daarom roept de SP het college op om eerst adviezen in te winnen bij het RIVM wat betreft de risico’s en gevolgen van de Corona pandemie op grote festivals in 2021 alvorens het evenement te organiseren.

SP fractievoorzitter Aart van Zevenbergen: ‘We vinden het onverstandig als we nu groen licht geven voor het Eurovisie Songfestival 2021 in Rotterdam. Er is zoveel onduidelijkheid en de problemen stapelen zich maar op. We moeten juist nu weloverwogen keuzes maken in het belang van Rotterdammers. De Corona pandemie heeft bewezen dat er snel structurele veranderingen nodig zijn en risico’s nemen voor een Songfestival is daarom ongepast.’

U bent hier