h

Vestia biedt Tweebossers schimmelwoningen aan

5 januari 2020

Vestia biedt Tweebossers schimmelwoningen aan

Foto: Ahmed Abdillahi / Woning Schoordijk 173

In de Tweebosbuurt in de Rotterdamse Afrikaanderwijk dreigt voor 600 goede en betaalbare woningen sloop door verhuurder Vestia. De bewoners van de Tweebosbuurt en het Huurdersverbond van de SP organiseerden afgelopen zaterdag een Open Huizen Dag voor (jonge) Rotterdammers. De bewoners van de Tweebosbuurt willen de woningen in eigen beheer nemen en als coöperatie verhuren. Zij komen daarom graag in contact met woningzoekenden. Vestia blijkt een aantal Tweebossers als vervanging voor hun goede woning een schimmelwoning aan te bieden als passend alternatief.

"Van Vestia kreeg ik een woning aangeboden aan de Schoordijk 173 in Hordijkerveld in IJsselmonde," vertelt Ahmed Abdillahi van de Hilledijk. "Ik daar naar toe, trof ik daar een partij schimmel in de slaapkamer en douche aan, niet normaal! Ik heb er maar een paar foto's van gemaakt.”

Foto: Ahmed Abdillahi / Woning Schoordijk 173

Foto: Ahmed Abdillahi / Woning Schoordijk 173

Rishna Chotkanoe uit de De la Reystraat valt Ahmed bij: "Ik werd naar Lavendelstraat 29 in Bloemhof gestuurd. Naast schimmel in de woning, ook nog op de 4e etage zonder lift. Dan moet ik mijn zoontje Jehces van 2 jaar en een kinderwagen 4 etages op en neer sjouwen. Dat krot mag Vestia houden, laten ze de directeur van Vestia er maar in zetten. Ik blijf lekker in mijn eigen woning in de Tweebosbuurt zitten."

"Het is te gek voor woorden dat je een goede woning in de Tweebosbuurt moet verlaten voor een schimmelwoning die vaak nog duurder is!” zegt Tweebosser Edwin Dobber en één van de actievoerders tegen de sloop van de Tweebosbuurt.

Foto: Ahmed Abdillahi / Woning Schoordijk 173

Foto: Ahmed Abdillahi / Woning Schoordijk 173

“Schimmelwoningen bij Vestia is bij ons een bekend probleem", aldus Bert Peterse van het Huurdersverbond van de SP. “Vestia doet geen enkele moeite om de bestaande woningvoorraad op een redelijk onderhoudsniveau te houden. Samen met bewoners in Pendrecht en Hoogvliet zijn we als Huurdersverbond van de SP bezig om schimmelwoningen te bestrijden en regulier onderhoud af te dwingen bij Vestia.”

De kredietcrisis is zogenaamd voorbij maar niet voor de huurders van Vestia. De woningcorporatie heeft het astronomische bedrag van 4,5 miljard euro schuld en kan waarschijnlijk in 2021 niet eens de 675 miljoen euro terug betalen die Vestia geleend heeft van andere woningcorporaties.1 Ondertussen betalen huurders van Vestia gemiddeld 100 euro per maand meer dan andere huurders in Nederland.

“Het is uit financieel oogpunt onverantwoord wat Vestia doet in de Tweebosbuurt. Ben je bijna failliet en dan ga je 600 schimmelvrije en betaalbare woningen slopen die zonder groot onderhoud, makkelijk nog tientallen jaren verhuurbaar zijn. 30 jaar geleden zijn nieuwe woningen gebouwd met behoud van de bestaande fundering en de buitenmuren, vernieuwbouw heet dat. Dat scheelt aan bouwkosten en zo blijven de huren betaalbaar. Nu staan woningen langdurig leeg zonder huuropbrengsten. Vestia betaalt een vermogen aan advocaten om de huurders er uit te procederen. Op een tijdstip dat de bouwkosten van aannemers de pan uitrijzen omdat ze omkomen in het werk. Vestia gaat een flinke financiële scheur oplopen met dit plan. Alsof Vestia niet genoeg financiële problemen heeft", betoogt Peterse verder.

De Tweebossers voeren hun actie samen met het Huurdersverbond van de SP. Onder deze naam organiseert de partij huurders en woningzoekenden in Rotterdam. Iedereen heeft recht op betaalbaar wonen: maximaal 25% van het inkomen te besteden aan woonlasten. Bovendien moeten de energielasten omlaag en woningen niet slopen maar verbeteren. Nu betalen mensen met de laagste inkomens gemiddeld steeds meer aan woon- en energielasten, als gevolg van slecht onderhoud, vocht en schimmel.

Woningzoekenden kunnen zich nog steeds aanmelden via rotterdam@sp.nl. Ook (Vestia)huurders met (onderhouds)klachten kunnen via dit adres een beroep doen op het huurdersverbond.

U bent hier