h

Succesvol verzet Tweebosbuurt tegen sloop

10 januari 2020

Succesvol verzet Tweebosbuurt tegen sloop

Foto: Taylan Cicek

Actievoeren helpt! De rechter ziet geen dringende noodzaak voor Vestia en de bewoners zijn te laat betrokken. De Rotterdamse SP fractie feliciteert de Tweebosbuurt en we zullen de strijd blijven ondersteunen.

Dit kan niet alleen gevolgen voor de Tweebosbuurt hebben, maar alle geplande sloop van 12.000 sociale huurwoningen in Rotterdam. De Woonvisie moet van tafel en wel zo snel mogelijk. Alleen dan blijft Rotterdam een sociale stad voor al haar bewoners en niet alleen voor de rijke yuppen.

Vestia moet Rotterdammers juist voorzien van goede en betaalbare woningen en geen peperdure woningen ontwikkelen. Voor peperdure woningen zijn er projectontwikkelaars, die door het woningtekort de (hogere)middenklasse veel te veel laten betalen voor een beetje beton en een paar kozijnen en deuren. De rechter heeft in de uitspraak gewezen naar artikel 47 Woningwet waarin staat dat Woningbouwcorporaties als kerntaak hebben om ervoor te zorgen dat personen in verband met hun lage inkomen goed en betaalbaar kunnen wonen.

Vestia: een zwart gat van schulden en bureaucratie
De huur van de Tweebossers verdwijnt nu in het zwarte gat van schulden en overbodige bureaucratie, dat Vestia heet.
Daarom vindt de SP dat de huurders van de Tweebosbuurt de kans moeten krijgen om een zelfstandige woningcoöperatie Tweebosbuurt op te richten en de woningen in zelfbeheer te nemen. Dat is sinds 2015 mogelijk.

De strijd voor behoud van de Tweebosbuurt en sociale woningen gaat door!
De Tweebosbuurt is de eerste buurt van een rampzalig plan om 12.000 goede en betaalbare woningen te slopen. Als de Tweebosbuurt gesloopt wordt, dan zijn nog vele andere Rotterdammers de sjaak. De recente uitspraak van de rechter is een stap in de goede richting en roept een halt toe aan de voorgenomen sloop. De asociale woonvisie van het huidige college moet nu van tafel. Het stadsbestuur ziet liever mensen in Rotterdam wonen die een hypotheek van 500.000 euro in een namiddag op tafel kunnen leggen dan geboren en getogen Rotterdammers die dat niet kunnen. De Rotterdamse SP fractie ondersteunt de Tweebossers en we zullen in de gemeenteraad en op straat blijven strijden voor een sociaal woonbeleid waarin bewoners centraal staan.

U bent hier