h

Een Amsterdamse Woonvisie

13 januari 2020

Een Amsterdamse Woonvisie

Foto: Luc Schol / Pieter Schol

Er is iets veranderd het afgelopen jaar. 
Zeker, Jules Deelder is overleden maar ook iets anders is gebeurd wat waarschijnlijk daar mee te maken heeft. Hebben jullie het gemerkt? Amsterdam is verdwenen. Is het opgevallen?

Niemand interesseert zich meer in de hoofdstad. Sowieso heeft “de provincie” allang afscheid genomen van de hoofdstad. Het maakt ze geen ene moer meer uit wat Amsterdam zegt, of wat ze doet.

Sterker nog Femke Halsema heeft nog verteld in haar toespraak onlangs dat Amsterdam wel wat minder arrogant zou kunnen zijn. Niemand is dat opgevallen trouwens omdat niemand het meer interessant vindt wat Amsterdam doet en zegt.

Misschien wat verdwaalde soapies op de lineaire televisie. Maar dat is ook op sterven na dood. 

Behalve Rotterdam een tijdje.

Maar nu is ook in Rotterdam Amsterdam verdwenen. Echt he? En dat is best groot nieuws. Want hoe graag hebben we altijd op Amsterdam willen lijken? 

Deelder zei het al de vorige eeuw. “Nu moet Rotterdam weer gezellig worden. Zoals Amsterdam. Rotterdam is niet gezellig, Rotterdam is Rotterdam.” Terwijl hij mopperend over het oude Schouwburgplein liep in een documentaire van Bob Visser.

En hoeveel kunstpauzen reden wel niet iedere dag met de trein op en neer vanuit Amsterdam om hier nog even hun carrière te redden? We hebben de HSL er van betaald.

Verdwenen.

Tenminste aan hun laatste ritje bezig.

Dus: voor wie het nog niet door heeft. Amsterdam is verdwenen in Rotterdam. En nu moeten we onze status als voorloper oppakken. Niet meer blijven hangen in het verleden wat we ooit hebben willen zijn maar wat we altijd al waren. De voorhoede. Dus, nu is de tijd en maak het waar.

Maar, net na de eeuwwisseling, iets van rond 2008, heb ik Marco Pastors nog horen zeggen dat hij het zo leuk zou vinden dat de Tarwewijk een Amsterdamse Pijp zou worden. Jaja, een Amsterdamse Pijp. Ik herhaal het nog een keer: een Amsterdamse Pijp! Voor wie niet weet welke wijk dat is: die wordt op dit moment opgekocht door Prins Bernhard jr.

En op nu juist op die Amsterdamse Pijp is onze Woonvisie gebaseerd. Voor wie nu het nog niet door heeft dat deze visie compleet achterhaald is. Niet meer van deze tijd. Nog uit de tijd dat Amsterdam bestond in Rotterdam. De vorige eeuw. Gebaseerd op een fata morgana dat nu eigenlijk een beetje lullig aandoet. De Amsterdamse Pijp als voorbeeld voor Rotterdam. Als het niet zoveel ellende zou veroorzaken, zou ik er om kunnen lachen. Ach, ik zou zeggen over het college en de wooncoöperaties: het waren leuke jongens en dat waren ze. En nu gewoon aan je werk want het speelkwartier is over.

Zoals Deelder al zei: Rotterdam is Rotterdam. Niet te filmen. Rotterdam is echt. En daar hoort wat de SP betreft niet meer een Woonvisie uit het verleden bij. Want het zijn niet de gebouwen die een stad maken, het zijn de mensen die er wonen. Ook van Deelder trouwens.

Pieter Schol,

Burgerraadslid SP Rotterdam

U bent hier