h

Warmtebedrijf in rook op

11 december 2019

Warmtebedrijf in rook op

Foto: SP Rotterdam

“Het wordt steeds gekker met het Warmtebedrijf, zegt SP Rotterdam raadscommissielid Pieter Schol, “nu weten we niet eens of we 15 of 30 miljoen moeten bijstorten.” De verwarring rond het Warmtebedrijf wordt steeds groter nu blijkt dat de Provincie Zuid Holland zegt van niets te weten dat zij voor de helft van de kosten moeten opdraaien. Verantwoordelijk wethouder Van Gils moet nu zelfs dreigen met de rechter om die 15 miljoen van de provincie los te krijgen. Terwijl hij eerder de Raad heeft verteld dat de Provincie zeker zou mee betalen. Donderdag 12 december wordt in de gemeenteraad het voorstel met betrekking tot de liquiditeit van het Warmtebedrijf besproken.

“Het Warmtebedrijf ligt al sinds de oprichting in coma,” vertelt Schol. “Het wordt kunstmatig in leven gehouden door de Rotterdamse belastingbetaler. En het einde is nog niet in zicht. Nu wordt er weer enorm lang gedaan over mogelijke scenario’s van hoe door te gaan terwijl iedereen weet dat er een moment komt om het verlies te nemen. Rechtsom of linksom.”

Het debacle met het Warmtebedrijf was de SP al vanaf het begin in 2006 bekend. De partij is altijd tegen het wensdenken van Rotterdam geweest. En de partij heeft altijd gelijk gekregen. Zeker toen vorig jaar de bom barstte doordat het bedrijf op omvallen stond door een aantal verkeerde beslissingen. Zo wilde men een vlucht naar voren nemen door een pijpleiding naar Leiden aan te leggen. Toenmalig wethouder Adriaan Visser heeft toen een blanco cheque uitgeschreven waardoor alle kosten voor rekening van Rotterdam zouden komen. En dat gebeurde want de voorbereidingen voor die pijp waren zo slecht dat het nu stilligt. Met alle gevolgen van dien.

“Eigenlijk is het schandalig,” stelt Schol, “als je zo een bedrijf leidt als wethouder Visser heeft gedaan. Gewoon maar doorgaan en geloven in je spreadsheet. Het lijkt op het andere dossier wat ook uit zijn koker kwam: Feyenoord City. Alles gebaseerd op financieel drijfzand. Het wordt tijd dat het College eens een tegenprestatie levert. Ik zou zeggen: ga eens aan het werk en los het zo snel mogelijk op. In plaats van iedere keer maar weer de Raad met de rug tegen de muur te zetten door weer meer geld te vragen.”

U bent hier