h

Sloopsubsidies toch openbaar, corporaties blijven zich verzetten

31 oktober 2019

Sloopsubsidies toch openbaar, corporaties blijven zich verzetten

Foto: kjonker.blogspot.nl / Twitter

De aanvragen voor ‘sloopsubsidies’, die de vier grote Rotterdamse woningcorporaties hebben ingediend bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) worden toch openbaar gemaakt. 

Minister Wiebes heeft zijn aanvankelijke weigering herroepen om inzage te geven in de - voluit - aanmeldingen voor afdrachtvermindering verhuurderheffing. 

In maart besloot de minister nog dat openbaarmaking van de sloopsubsidies niet mogelijk was. Want, zo vond hij toen, het zou het financiële belang van Woonstad Rotterdam, Havensteder, Woonbron en Vestia schaden. En onnodige onrust zaaien bij de huurders van de woningen, waarvoor de sloopsubsidies zijn bedoeld. 

Tegen dat besluit is met succes bezwaar aangetekend, hetgeen valt te lezen in een negen pagina’s tellende brief, die Wiebes op 30 oktober verzond aan de bezwarenmaker Kees Jonker. 

Uit Wiebes’ brief blijkt dat hij gehakt maakt van het protest van de vier corporaties, die zich met hand en tand verzetten tegen openbaarmaking. De minister laat het huurdersbelang prevaleren. Jonker, die hulp kreeg van de Woonbond, vindt dat een verstandige keuze. 

De definitieve openbaarmaking van de sloopsubsidies kan nog even op zich laten wachten. Tot 13 november kunnen de ‘grote vier’ een beroepschrift indienen bij de Rotterdamse rechtbank om openbaarmaking alsnog tegen te houden. 

Volgens Wiebes zullen Woonstad Rotterdam, Havensteder, Woonbron en Vestia ‘naar verwachting bezwaar hebben tegen de door u verzochte openbaarmaking’. Klopt die verwachting, dan betekent dat dat pas in 2020 een definitief oordeel wordt geveld. 

Zie ook

 

U bent hier