h

Debacle warmtebedrijf: De grote bedrijven zitten er warmpjes bij en de Rotterdammer zit in de kou

1 oktober 2019

Debacle warmtebedrijf: De grote bedrijven zitten er warmpjes bij en de Rotterdammer zit in de kou

Foto: Krd

Wat met het warmtebedrijf is gebeurd zegt veel over de rechts-populistische en liberale bestuurders van de laatste 15 a 20 jaar. Megalomane wijsneuzen die met geld van de belastingbetalers smijten en die tegenspraak of kritiek hardhandig wegwuiven. Denk ook aan andere projecten in het recente verleden en wees alert voor de toekomst. Bijvoorbeeld de plannen rond Feyenoord City inclusief een abnormaal duur stadion.

De Rotterdamse SP-fractie wil daarom zo snel mogelijk een raadsenquête over het debacle van het Warmtebedrijf naar aanleiding van het recent verschenen Rekenkamerrapport.

Dit college en voorgaande colleges worden in het rapport niet gespaard. Het blijkt maar weer eens: Het college van Rotterdam moet stoppen met BV’tje spelen. Dit debacle is het gevolg van ongeremd marktdenken waarbij de lusten in de zakken van de energieboeren vloeien en de lasten voor rekening komen van de gewone Rotterdammer. Vele wethouders gingen door op de ingeslagen weg en ondertussen keek de gemeenteraad lijdzaam toe. De gemeenteraad was simpelweg niet geïnformeerd en kon zijn controlerende functie niet uitvoeren en dus zijn de contracten niet rechtsgeldig. De Rotterdammers zijn niet verantwoordelijk voor de puinhoop die de neoliberale contracten veroorzaken. De Rotterdamse SP-fractie was al vanaf het begin kritisch over de schimmige plannen rond het warmtebedrijf.

Illustrerend is een uitspraak van een recente inspreekster bij een gemeenteraadscommissie over de financiering van plannen rond kwetsbare Rotterdammers, zij verzuchtte: “was het maar een hoog gebouw want dan zou het geld in ieder geval geen probleem meer zijn”

Er dreigt een faillissement en een hoge rekening (naar schatting 300- 500 miljoen euro) voor de Rotterdammers. Resultaat nul. Doodzonde.

Aart van Zevenbergen,
Fractievoorzitter SP Rotterdam

U bent hier