h

Café de Verheffing: Felle discussie over Feyenoord City

27 september 2019

Café de Verheffing: Felle discussie over Feyenoord City

Foto: Jaap Kooijmans

Vorige week zondag 22 september vond weer Café de Verheffing plaats, met als onderwerp Feyenoord City: Droom of Nachtmerrie. De gastsprekers Guido van Eijck, Marijke Mulder, Philip Buitendijk, Ellen Verkoelen, Gerben Vreugdenhil en Aart van Zevenbergen hebben elk een waardevolle analyse gegeven over de geplande bouwprojecten rond Feyenoord. Tijdens de presentaties en na de paneldiscussie werd duidelijk dat het project Feyenoord City een grote impact zal hebben voor Rotterdammers in en buiten het gebied. 

Arno van der Veen trapte de bijeenkomst af met de introductie van de eerste gast Guido van Eijck. Guido van Eijck is een journalist en hij begon met een toelichting op zijn reeks artikelen over Feyenoord City die op Vers Beton en Follow The Money zijn verschenen. Volgens zijn onderzoek zijn de onderzoeken naar het rendement van het project Feyenoord City te rooskleurig ingeschat. Op basis van iets minder gunstige opbrengsten blijkt namelijk dat het project verlieslijdend zal zijn. Ook liet hij zien dat een ‘elftal’ van belanghebbenden nauw betrokken zijn bij het project en primair verschillende zakelijke belangen bediend worden.

Marijke Mulder, woordvoerder Stadion op Zuid, vervolgde de bijeenkomst met haar pleidooi voor voorzichtigheid met de ontwikkelingen rond Feyenoord City. Marijke Mulder: ‘Feyenoord City, een droom of een nachtmerrie? Vanuit onze expertise zeggen wij: Een droom voor de bobo’s, bouwers en banken. En een nachtmerrie voor Feyenoord en Rotterdammers.’ Marijke Mulder vindt het goed dat er in Zuid wordt geïnvesteerd, maar niet op de manier waarop, volgens haar gaat het nu ten koste van de stad.

Vervolgens maakte Ellen Verkoelen duidelijk dat 50Plus ook grote projecten zou willen omarmen, maar alleen als ze sociaal acceptabel zijn en een meerwaarde bieden voor Zuid. Ellen Verkoelen: ‘Het gaat over twee zaken: we praten over een stadion en we praten over Feyenoord City XL. Twee zaken die los zijn en onlosmakelijk van elkaar hangen’. Ze vindt het onbegrijpelijk dat de politiek geen zeggenschap heeft over de koers rondom Feyenoord City en de gemeenteraad vaak buitenspel wordt gezet in het proces.

Aart van Zevenbergen was de een na laatste spreker en hij begon met de vraag wie er echt voordeel heeft bij de plannen. ''Aan de andere kant voelen we een soort beslissingen fuik, want de gebiedsontwikkeling en de ontwikkeling van de kuip zijn aan elkaar gekoppeld. Je wordt gestraft als je negatief bent over de nieuwe Kuip, want dan hou je zogenaamd de hele gebiedsontwikkeling tegen. Zijn het de Rotterdammers? De Kuip is voor de SP een monument. Het staat er al heel lang. Het zit in de harten van de Rotterdammers. Die hoeven dat economische helemaal niet. ''

De laatste spreker Gerben Vreugdenhil (Leefbaar Rotterdam) heeft 'Rotterdam-Zuid roots' omdat zijn beide ouders in Rotterdam-Zuid hebben gewoond. Hij kent het stadion en vindt het belangrijk om op een afstandje te observeren welke ontwikkelingen er zich gaan afspelen. De buurt gaat er niet alleen op vooruit als dat stadion er straks staat, maar dat is nog vroeg om over te oordelen, omdat gebiedsontwikkeling in een later stadia toch nog terug kan komen. ''Ik maak me zorgen, stel dat het nieuwe stadion doorgaat, over de haalbaarheid van de herontwikkeling van de Kuip.''

Bij de paneldiscussie gingen de sprekers in op de vragen van het publiek over de plannen en de koers rondom Feyenoord City. Al met al was het een succesvolle bijeenkomst. 

Houdt onze Facebook in de gaten voor meer updates over Café de Verheffing.

Foto: Jaap Kooijmans
Foto: Jaap Kooijmans
Foto: Jaap Kooijmans

 

U bent hier