h

Rotterdam moet Piekfijn blijven

14 mei 2019

Rotterdam moet Piekfijn blijven

Foto: Fatih Hijnen / SP

Het college is van plan om Piekfijn uit te plaatsen bij een commerciële organisatie genaamd ‘t Goed, hierdoor zal de naam en winkelformule van Piekfijn binnenkort verdwijnen. Woensdag 15 mei wordt de toekomst van Piekfijn besproken in de commissie Bouwen en Wonen. Piekfijn is al meer dan 25 jaar een begrip in Rotterdam, waar vele Rotterdammers graag in winkelen. De Rotterdamse SP-fractie vindt dat Rotterdam piekfijn moet blijven en heeft daarom een aantal kritische vragen aan de wethouder.

Piekfijn wordt beheerd door de gemeente Rotterdam en het bestaat uit toegankelijke kringloopwinkels in de buurt, die als trekpleister fungeren voor mensen van alle lagen van de Rotterdamse bevolking. Al meer dan 25 jaar actief: Piekfijn is een onderdeel geworden van het Rotterdamse straatbeeld.

Piekfijn betekent veel voor Rotterdam: recycling door de gemeente, sociale arbeidsplaatsen en artikelen voor een zacht prijsje. Maar het college heeft een aantal doemscenario's geschetst zonder een sterke onderbouwing. Achter de schermen zijn er beslissingen genomen, maar de gemeenteraad is niet meegenomen in de besluitvorming. 

De Rotterdamse SP-fractie heeft daarom een aantal kritische vragen aan de wethouder over de voorgestelde uitplaatsing van de Piekfijn keten. De Piekfijn kringloopwinkels bieden aan burgers basisbenodigdheden en luxe artikelen voor een lage prijs. Zal dit sociale oogmerk niet verloren gaan bij een kringloop beheerd door een commerciële organisatie? Bovendien is er de sociale werkgeverschap van de gemeente, het aanbod van werkgelegenheid en dagbesteding voor WSW'ers, bijstandsgerechtigden en werkprojecten voor ex-gedetineerden en verslaafden. Hoe zullen de sociale arbeidsplaatsen op lange termijn voortgezet worden bij uitplaatsing van de winkels?

Piekfijn levert al meer dan 25 jaar een bijdrage aan een sociaal en circulair Rotterdam. Hoe zal een commerciële organisatie hiermee omgaan? Is daarnaast het behoud van de Piekfijn winkels in de huidige locaties gegarandeerd?

Burgerraadslid Burak Yildiz: 'Piekfijn is niet alleen een tweedehandse winkel, het is een onderdeel van een circulaire visie op de stad, dichtbij de mensen en voor de mensen in een wijk. Piekfijn is geliefd bij veel Rotterdammers en verdient het om te blijven bestaan in huidige vorm. Het college moet zich achter de oren krabben met de beslissing om Piekfijn uit te plaatsen.'

Foto: Gemeente Rotterdam / Roteb: 125 jaar werken aan een schoon Rotterdam

U bent hier