h

500 krabbels tegen herindeling Hoeksewaard

27 november 2017

500 krabbels tegen herindeling Hoeksewaard

Foto: SP

Uit de regio - Vijfhonderd zienswijzes tegen de herindeling van de Hoekse Waard leverde SP'er Riene Verburg afgelopen vrijdag in bij de griffie van de Tweede Kamer. Binnenkort valt daar het besluit of Binnenmaas, Oud-Beijerland, Cromstrijen, Korendijk en Strijen zelfstandig blijven of opgaan in een grote fusiegemeente.

Verburgh pleit voor een referendum over de herindeling op 21 maart 2018, de dag dat de rest van Nederland stemt voor nieuwe gemeenteraden. In de Hoekse Waard zijn de raadsverkiezingen vanwege de voorgenomen fusie uitgesteld naar 2019, maar er wordt 21 maart wel gestemd in een referendum voor of tegen de 'Sleepwet'. Verburgh wil de referenda combineren: 'In maar drie van de vijf gemeentes hebben de burgers zich eerder mogen uitspreken over de herindelingsvraag. De opkomst was toen hoog en het antwoord duidelijk, namelijk 'niet doen'. Het is een belangrijk onderwerp, dus ik wil dat de inwoners Strijen en Oud-Beijerland zich ook kunnen uitspreken.'

U bent hier