h

Gemeente verziekt historisch pand met goedkope renovatie

18 juli 2017

Gemeente verziekt historisch pand met goedkope renovatie

Foto: SP

Het oude schoolgebouw aan de Koningsveldestraat in Rotterdam Noord wordt in opdracht van de gemeente geschikt gemaakt als atelierruimte en ontmoetingscentrum voor de buurt. Bij de renovatie wordt echter niet bepaald gekeken naar de architectonische waarde van het pand. SP-Raadslid Pieter Schol stelt vragen.

Hoe sla je in een keer alle sfeer en cultuurhistorische en architectonische waarde uit een pand? Door de oude raampjes met mooie houten kozijnen te vervangen door kunststof. De nieuwe huurders, kunstenaars die de ruimte via Stichting Kunst Accomodatie Rotterdam (SKAR) kunnen betrekken zijn zich rot geschrokken, evenals SP-raadslid Pieter Schol. Die laatste stelt vragen aan het stadsbestuur. Schol: 'Rotterdam heeft al niet zo veel oude, karakteristieke gebouwen, nu verziek je er weer een met lelijke kunststof kozijnen. En de nieuwe huurders? Die wisten van niks. Ik ben benieuwd of de welstandscommissie wel is ingeschakeld.'
En de originele raampjes? Die worden in zijn geheel uit de sponning gehaald, zodat ze elders in de stad hun geld kunnen opbrengen... Schol: 'Het is een patroon aan het worden: in de binnenstad krijgt de buitenruimte het beste van het beste, maar moet er een pand in de wijk worden opgeknapt dan moet het op een koopje. De wethouder moet deze onzin terugdraaien.'

U bent hier