SP wil raadsenquête na miljoenenstrop Schiekadeblok
SP wil raadsenquête na miljoenenstrop Schiekadeblok
200 Miljoen euro trok de gemeente Rotterdam uit om de krediet- en bouwcrisis in 2009 te bestrijden met de zogenaamde Rotterdamse Erfpachtmaatregel. Een kwart ervan ging naar LSI, ontwikkelaar van het Schiekadeblok. Inmiddels zijn we zeven jaar verder, is 50 miljoen verdampt en is er niets ontwikkeld. De SP wil weten hoe dit precies zo mis kon gaan: deugde de Erfpachtmaatregel niet of LSI en hoe heeft het zo kunnen lopen? De partij stelt morgen voor om een raadsenquête te houden om onder ede antwoord op dergelijke vragen te krijgen.
In 2009 nam Rotterdam de zogenaamde erfpachtmaatregel om de gevolgen van de krediet- en bouwcrisis te bestrijden. Hiervoor stelde de gemeenteraad destijds 200 miljoen euro ter beschikking. De tijdelijke Erfpachtmaatregel betekent dat de gemeente de verkoop van de grond uitstelt tot na afronding van een bouwproject. De ontwikkelaar betaalt tijdens de bouw een erfpachtcanon.
SP-fractievoorzitter Leo de Kleijn: 'Met de afwikkeling van het dossier LSI loopt de Erfpachtmaatregel zo goed als ten einde, en wat de SP betreft is het tijd om de balans op te maken. Wat heeft deze maatregel in zijn geheel gekost aan gemeenschapsgeld, en wat heeft het opgeleverd?'
De ontwikkeling van het Schiekadeblok werd mogelijk gemaakt dankzij de Erfpachtmaatregel. Op den duur bleek dat de ontwikkelaar verzuimde de erfpachtcanon te betalen. Dit leidde tot de uiteindelijke miljoenenstrop voor de gemeente. Een diepgravend onderzoek naar hoe dit zo heeft kunnen gebeuren is wat de SP betreft een essentieel onderdeel van de raadsenquête.
De partij wil een raadsenquête omdat dan alle betrokkenen onder ede kunnen worden gehoord. Iets wat bijvoorbeeld niet het geval is als de Rekenkamer de opdracht tot een onderzoek zou krijgen.