h

Fracties SP en Nida presenteren: Het grote racismedebat

25 oktober 2014

Fracties SP en Nida presenteren: Het grote racismedebat

Van de roep om ‘minder minder Marokkanen’ tot het virulente racisme op social media. Van het Polenmeldpunt tot arbeidsdiscriminatie: het huidige klimaat in Nederland is er een waar diversiteit vooral wordt gezien als probleem in plaats van als verrijking. Ook in Rotterdam. Om die trend tegen te gaan, hielden de Rotterdamse gemeenteraadsfracties van SP en Nida op 23 oktober het Grote Racismedebat op de Erasmusuniversiteit Rotterdam.

"Racismebestrijding en diversiteit zijn voor de SP-fractie heel belangrijke thema's", zegt fractievoorzitter Leo de Kleijn. "In het komende half jaar gaan we hier dan ook gedegen onderzoek naar doen en komen dan met aantal voorstellen aan de Rotterdamse politiek. Door dit debat mede te organiseren, krijgen we vanuit wetenschappelijke en maarschappelijke hoek alvast waardevolle input."

Filmmaker en  voormalig hoofdredacteur van Wij Blijven Hier Abdelkarim el Fassi maakt een rondje langs wat er zoal aan racistische taal op sociale media te vinden is.

Lachen om de groteske reacties en gebrekkige spelling van reaguurders op sociale media.

Socioloog en politicoloog Merijn Oudenampsen: Grenzen worden getrokken tussen wij, Nederlanders, en zij gasten: "Zie het zo dat je bij Rita thuis op de bank zit. Je krijgt een zompig koekje, maar moet wel zeggen dat het lekker is. En complimenteer haar ook maar meteen over het huis. Want jij bent te gast." 

Islamoloog en theoloog Anne Dijk werd voor haar bekering tot de islam op haar werk aangezien voor de directeur van het bedrijf. Nadat ze een hoofddoek ging dragen als de stagiaire. "En wat leuk toch,  dat ik met een hoofddoek op in de winkel mocht staan."

Antroploloog Miriyam Aouragh: "We hebben geen collective memory van verzet  om kracht uit te putten. En geen historisch besef. Teveel onderwerpen die te maken hebben met racisme liggen daarom nog gevoelig. Dat is moordend voor de zelfreflectie."

Cultureel psycholoog Jacco van Sterkenburg betoogt dat ook de sportmedia raciaal-etnische stereotypen gebruiken en internaliseren: Prestaties van zwarte atleten worden in verband gebracht met dierlijke kracht en natuurlijk aanleg. Die van blanke sporters met doorzettingsvermogen, techniek en tactisch inzicht.

Jeugdpsychiater Glenn Helberg: "Ook kinderen maken al onderscheid tussen blank en zwart."

Spoken word van de Palestijns-Nederlandse performer Stryder.

Dichter, kunstenaar en activist Quinsy Gario: "Niet wachten tot je gerechtigheid krijgt, claim het!"

Marjan Boelsma, voormalig teamleider preventie bij RADAR, over 'wit privilege': de onverdiende voordelen van de blanke huid. "Wit privilege is alleen onzichtbaar voor witten. Ze kunnen of willen het niet zien."

SP-Fractieleider Leo de Kleijn in discussie met de sprekers...

...en met de zaal.

U bent hier