h

Voordelen participatie-maatschappij enkel in bestuurdersspiegel

7 november 2013

Voordelen participatie-maatschappij enkel in bestuurdersspiegel

SP-fractievoorzitter Leo de Kleijn sprak tijdens de Algemene Beschouwingen de Rotterdamse gemeenteraad toe. Ook werden de SP-moties ingediend. Volgende week tijdens de behandeling van de begroting wordt er gestemd over de moties. De voorstellen van de SP staan in het teken van een sociaal en solidair Rotterdam. Meer inzet op armoedebestrijding en tegengaan van hoge woonlasten en het overeind houden van voorzieningen zoals de huishoudelijke verzorging.

De Kleijn begon met een uitspraak van oud PvdA-wethouder Kriens:"Waar we als gemeentelijke overheid in het verleden zelf veel dingen regelden ('zorgen voor'), vertrouwen we nu meer op de kracht en vitaliteit van de samenleving. De gemeente neemt niet meer het werk over, maar wijst de weg en voert regie ('zorgen dat')."

Leo de Kleijn:"Een PvdA-wethouder, in een PvdA-college, die zich bekeert tot de terugtredende overheid. De huidige wethouder PvdA-wethouder Moti staat hier nog steeds achter. Rotterdam neemt met dit beleid afscheid van de sociaal-democratische koers die de stad in het verleden veel goeds gebracht heeft. De PvdA gooit de verzorgingsstaat op de mesthoop van de geschiedenis en liet de nieuwbakken koning op Prinsjesdag de grafrede uitspreken. De participatiesamenleving, wat betekent dat?"

Het sociale karakter van de stad wordt aangetast, volgens de SP. Hoe staat de stad ervoor?

Werkloosheidsvrij 

De PvdA beloofde in 2010 de stad werkloosheidsvrij te maken. De werkloosheid in de stad is de afgelopen drie jaar meer dan verdubbeld, bijna 1 op de 5 Rotterdammers is nu werkloos.

Mensen die bijstand aanvragen worden voortaan gezien als potentiële fraudeurs, vier weken wachten voordat ze in aanmerking voor een aanvraag en gedwongen worden tot zinloos werk op straffe van het verlies van je uitkering. De SP wil dit met een motie ongedaan maken.

De werkloosheid wordt verder aangejaagd door dit college. 2500 banen weg bij de gemeente en ontslagen bij de Bibliotheek. Honderden ID- en WIW-banen weg, duizenden banen minder in de gesubsidieerde sector: zorg, welzijn en cultuur. De SP heeft een motie ingediend om de reorganisatie bij de gemeente over meerdere jaren uit te smeren, om het proces geleidelijk te laten verlopen en de service enigszins te waarborgen. Een andere motie vraagt om een onderzoek naar de kosten van een sociale reorganisatie van de Bibliotheek en eist  nul ontslagen voordat de resultaten bekend zijn.

Armoedebestrijding

Het besteedbaar inkomen van minima is de afgelopen drie jaar met zo'n drie procent verminderd. Het gaat om bijstandsgerechtigden, maar ook ouderen en zelfstandigen die hun inkomen tot onder het minimum zagen dalen. Ook moeten duizenden mensen extra een beroep doen op de voedselbank sinds 2010. De SP wil 5 miljoen euro inzetten voor schuldhulp en armoedebestrijding en met een motie ervoor zorgen dat het flinke bedrag door het rijk gestort in de gemeentefonds voor minima, uitsluitend gebruikt wordt voor armoedebestrijding.

Betaalbaar wonen

Het woonbeleid gaat nu vooral over het vasthouden van hoogopgeleide Rotterdammers en mensen met een hoog inkomen. Ondertussen zijn er in vier jaar tijd 20.000 goedkope woningen verdwenen en is de huurprijs tot 6,5 procent verhoogd. Woonkosten lopen op tot soms meer dan de helft van het inkomen. Het levert meer schulden op en een enorme toename van het aantal huisuitzettingen. De SP wil alle huizen energiezuiniger maken, in samenspraak met corporaties en particuliere verhuurders om zo achterstallig onderhoud niet door te laten berekenen in de huur. De SP-motie 'Groot voor klein' wil het tekort aan huizen voor grote gezinnen wegwerken door ouderen die kleiner willen gaan wonen beter te laten doorstromen naar betaalbare woningen.

'Niet meer zorgen voor, maar zorgen dat' betekent vooral een grote verslechtering in de zorg. Dat beketekent dat mensen met een beperking niet naar hun dagbesteding kunnen omdat het vervoer wordt wegbezuinigd. Rotterdammers die van de ene op de andere dag flink wat minder uren huishoudelijke verzorging krijgen. Voor ouderen, chronisch zieken en gehandicapten wordt 5 miljoen meer uitgetrokken aan huishoudelijke verzorging en individuele voorzieningen in 2014, als het aan de SP ligt. Er is dit jaar nog geld over uit dit potje. En Rotterdammers, met een laag betaalde baan, die niet naar een specialist of kaakchirurg gaan uit angst voor het eigen risico. Met een motie wil de SP dit eigen risico bij de collectieve zorgverzekering voor minima kwijtschelden.

De SP diende ook twee moties in voor het speciaal onderwijs. De SP wil een eenvoudige structuur zodat zorg onder schooltijd voor deze kinderen mogelijk blijft  binnen het speciaal onderwijs in Rotterdam, daarnaast moet er één persoon met kennis van zaken hierover bij de gemeente worden aangesteld.

De scherpe kantjes

Wijkbiebs en buurthuizen zijn of gaan dicht. De toekomst van de speeltuinen is mede door de SP gered. Toch diende de SP een motie in om 500.000 euro extra in te zetten om een betaalde toezichthouder per speeltuin te realiseren.

Er vinden kille bezuinigingen plaats waarvan vooral de Rotterdammers die aangewezen zijn op gemeentelijke voorzieningen de dupe zijn. De SP-fractie probeert met deze en andere voorstellen de scherpe kantjes van dit beleid af te vijlen.

U bent hier