h

Afscheid van ónze koningin

31 januari 2013

Afscheid van ónze koningin

Hennie Sneevliet, markant lid van het eerste uur in de SP afdeling Rotterdam, is overleden.

Een vrouw van eenvoudige komaf die altijd zeer bescheiden maar wel strijdbaar is gebleven. Iemand absoluut zonder kapsones. Een opmerkelijke dame waar iedereen respect voor had.
Hennie Sneevliet, onze koningin. Toen de SP in de Tweede Kamer kwam, begonnen we al snel met de alternatieve Troonrede (ofwel Toornrede). De Troonrede in de Ridderzaal was voor een uitverkoren gezelschap. Onze alternatieve troonrede was voor iedereen, en zeker voor de overige 99 procent van de Nederlanders die het met vaak veel minder moeten stellen en die niet in de Ridderzaal mochten terwijl het daar nou juist wel over hun belangen zou moeten gaan.

De keuze was snel gemaakt, Hennie Sneevliet werd onze koningin. Zij deed dat voortreffelijk. De waardigheid waarmee zij in een oude koets aankwam – zij was erg zenuwachtig maar ook weer erg verguld in een koets te mogen aankomen - en vervolgens de boodschap van het volk voorlas, was onovertroffen. Heel rustig, met veel talent, droeg zij het ambt uit.
Op 1 mei 1999 werd Hennie Sneevliet de gouden tomaat opgespeld door Agnes Kant:"Gisteren reikte de koningin lintjes uit. Vandaag krijgt u óns lintje als vorstin die de afgelopen jaren onze alternatieve Troonrede voorlas."

Hennie Sneevliet Toornrede 1997Hennie Sneevliet spreekt de alternatieve troonrede uit - 1997

Hennie, onze koningin van de straat. Ze versleet haar schoenen met flyeren. Toen Fred tijdens een ledenvergadering vertelde hoe hij mensen had geholpen met belastingteruggave, viel Hennie hem bij: zij had er nieuwe schoenen voor gekocht.

Hennie was een lief mens waar je altijd op kon rekenen. Jarenlang heeft was ze vrijwilliger bij de landelijke en plaatselijke vouwploeg, een vrijwilliger waar je 100 procent op kon rekenen. Ze was ook actief bij de Grijze Roodstaarten in Rotterdam. Soms wel erg radicaal. Zoals bijvoorbeeld bij de RET-actie over niet functionerende roltrappen waarbij de ouderen op de rails wilden gaan liggen.
Hennie was ook mantelzorger. Op hoge leeftijd, op haar fiets, daar ging ze weer, naar haar oude moeder. Weer of geen weer, ze was er.
Onze koningin had een sterk historisch besef. Haar naam was verbonden met Henk Sneevliet. Het was dan ook haar idee om het monument van Henk Sneevliet op de begraafplaats Crooswijk in ere te herstellen. De Grijze Roodstaarten adopteerden vervolgens het monument.

Op 30 maart 2012 was Hennie voor het laatst in het landelijke Partijkantoor, bij het afscheid van de landelijke SP op de Vijverhofstraat.
Wij verliezen een bijzondere vrouw. Zoals haar familie aangeeft: 'Heel bijzonder, heel gewoon, gewoon een bijzondere vrouw.'

Diederik Olders en Ineke Palm

Hennie Sneevliet en Mathijs SpaasHennie was er natuurlijk bij toen in maart vorig jaar afscheid werd genomen van het Rotterdamse partijkantoor. Op de foto praat ze met voormalig afdelingsvoorzitter Mathijs Spaas.

U bent hier