h

SP: Cultuurplan beter maar niet genoeg

5 september 2012

SP: Cultuurplan beter maar niet genoeg

Vanochtend presenteerde wethouder Laan het concept cultuurplan voor Rotterdam naar aanleiding van het advies van de Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur (RRKC). De SP-fractie ziet vooruitgang ten op zichte van het advies, maar het is lang niet genoeg.

JosineDe popsector gaat er iets op vooruit. Jazzpodium Bird krijgt eindelijk de waardering die het verdient. Net als de Popunie, WMDC en Music Matters. De SP maakt zich wel hele grote zorgen over podium Worm. Ze krijgen subsidie, maar niet genoeg. ''Grote kans dat ze de deuren alsnog moeten sluiten, zonde van de investeringen van Worm maar ook die van de gemeente'', aldus SP-raadslid en cultuurwoordvoerder Josine Strörmann: ''Gelukkig wordt Rotterdam niet helemaal 'ontJazzt' zoals het RRKC van plan was.'' De SP vindt het wel heel jammer dat het Nieuw Rotterdams Jazz Orkest niet de kans krijgt.'' Zeker na de ondergang van De Nieuwe Oogst vindt de SP het jammer dat een initiatief als Epitome geen steun krijgt in het plan. Extra zuur is het voor het het Arab Film Festival, ze stonden wel in het RRKC-advies maar zijn door wethouder Laan uit het plan gehaald.

Voor het oer Rotterdamse OT Theater valt tevens het doek. Een Griekse tragedie van formaat. Dit geldt ook voor de poppenspelers op het Binnenwegplein en het sympathieke Rotterdam Circusstad. Strörmann: "Zelfs de kleine Rotterdammertjes worden niet ontzien."

Het valt ook nog te bezien of een Rotterdamse icoon als het Havenmuseum het gaat redden met dit plan. Het ziet er naar uit dat een havenwereldstad als Rotterdam het moet doen zonder Havenmuseum. Niet als het aan de SP ligt.

Josine Strörmann: ''Het laatste woord is hierover nog niet gezegd, in oktober wordt het Cultuurplan besproken in de gemeenteraad. Ik zal mijn uiterste best doen om te redden wat er te redden valt in Rotterdam.'' De SP wil op landelijk niveau ook niet bezuinigen op cultuur, juist niet in deze tijden van crisis. Zeker niet in Rotterdam. ''Er moet ook nog wat leuks overblijven in deze stad, de mensen hebben al zorgen genoeg", vindt Strörmann .

U bent hier