h

Rotterdamse lezer weer de klos

23 februari 2012

Rotterdamse lezer weer de klos

Gisteren kwamen kinderen van basisschool De Kameleon uit Charlois naar het stadhuis om wethouder Laan ruim 300 handtekeningen voor behoud van de bibliobus te geven. Ze vertelden haar hoe belangrijk deze bus voor de kinderen is. De wethouder gaf niet thuis en hield vol dat de bushalte echt moet verdwijnen, sterker nog, dat de hele bibliobus uiteindelijk ophoudt te bestaan. Ze vertelde de kinderen en hun onderwijzer dat de oplossing is om de boekenuitleen in het vervolg vanuit de school te doen. De onderwijzer vroeg zich na het gesprek meteen af hoe de daarvoor benodigde ruimte en menskracht binnen de school gevonden moet worden.

SP-raadslid Josine StrormannDeze actie ging vooraf aan het debat in de commissie over de nieuwe bezuinigingen op de bieb van bijna 1 miljoen. Haltes van de bibliobus gaan verdwijnen, wijkbiebs zijn nog maar een paar dagen per week open, het abonnement wordt duurder, kortom een enorme verschraling. De wethouder zegt in haar brief dat mensen makkelijk 3 kilometer kunnen reizen naar de bieb. De vervangende 'bibliotheek aan huis' bezorgservice moet nog geregeld worden, bleek gisteren. En de maatregelen gaan per 1 maart al in. Tot enorme verbijstering van de SP vonden alle partijen, behalve de ChristenUnie/SGP, deze bezuiniging prima.

Josine Strörmann, raadslid: "Een dag later ben ik nog steeds kwaad! Vorig jaar heeft de raad helaas ingestemd met de verschraling van de bieb, het sluiten van wijkbibliotheken overal in de stad. Er waren prachtige acties in de stad, zoals Red de Bieb uit Hillegersberg/Schiebroek. Jammer genoeg wilde een meerderheid van de raad niet luisteren naar de vele protesten, dus de Rotterdamse lezer was de klos. Toen waren er nog wel een paar partijen kritisch, nu was daar geen sprake meer van. Ook de Pvda niet, die nota bene samen met de SP het debat had aangevraagd. Zomaar uit het niets kwam de wethouder met deze ingrijpende nieuwe bezuinigingen ter waarde van bijna 1 miljoen en alleen wij en de ChristenUnie/SGP waren tegen! Heel erg teleurstellend. Ik heb nog niet vaak meegemaakt dat zo'n grote bezuiniging effe in een kwartiertje wordt afgehamerd."

De SP gaat in de volgende raadsvergadering een motie indienen om de bezuinigingen alsnog tegen te houden. Mocht dat niet lukken dan zullen de gevolgen overal in de stad te merken zijn...

U bent hier