h

Occupy het weekend door

31 oktober 2011

Occupy het weekend door

Beursplein Rotterdam is dit weekend voor het eerst dag en nacht bezet geweest. Het spontane Rotterdamse Occupy-initiatief is hiermee uitgegroeid tot een beweging die zich kan spiegelen aan de grote broers in New York, Londen en Amsterdam. Het enthousiasme groeit, mede dankzij de bij vlagen hartverwarmende reacties van het Rotterdamse publiek.

Occupy mars
Occupy-mars door de binnenstad van Rotterdam

Het occupy-weekend is zaterdagmiddag van start gegaan met de tweede occupy-protestmars. De "kabaalmars" door de binnenstad kan weinigen zijn ontgaan.
De aansluitende manifestatie op Beursplein werd ontzettend goed bezocht, mede dankzij de diverse georganiseerde en spontane activiteiten, live muziek en het goede humeur waar Occupy Rotterdam zich in hult. Men is erop gebrand de sympathie van het Rotterdamse publiek te winnen en zo tegelijkertijd een beetje model te staan voor het type samenleving dat wordt nagestreefd.

Met enige euforie is dit weekend geconstateerd dat Occupy Rotterdam inmiddels voldoende is aangezwollen om de eerste overnachting van acht man sterk een feit te laten zijn. Een nacht te midden van het Rotterdamse nachtleven dus, wat naar verluidt een nacht vol gesprekken heeft opgeleverd waarin geen onvertogen woord is gevallen; iets wat wordt gevierd als een groot succes. Enig tekort aan materiële zaken bleek wel, en donaties in de vorm van bijvoorbeeld matrassen zijn onverminderd welkom.

Occupy Rotterdam profileert zich sinds enige tijd met een knipoog als Parttime Occupy -- "want in Rotterdam moet gewerkt worden." Mogelijk ontwikkelt de beweging zich onder dit mom als een weekendbezetting, maar de discussies op dit vlak zijn nog levendig. Geen wonder, voor een groep die aan de discussie haar bestaansrecht ontleent.

Passeert u een dezer dagen het Beursplein, discussieert u dan van harte mee of steek de bezetters een hart onder de riem. Vele Rotterdammers doen hetzelfde. Ontwikkelingen van de groep zijn verder te volgen op occupyrotterdam.org en op de Occupy Rotterdam open facebook-groep.

U bent hier