h

SP: snel oplossing voor woonarkbewoners Spaanse Polder

25 augustus 2011

SP: snel oplossing voor woonarkbewoners Spaanse Polder

Bewoners van de woonarken die in de haven op bedrijventerrein Spaanse Polder liggen moeten weg. Althans, dat wil de gemeente, die het gebied wil opknappen om plaats te maken voor nieuwe industrie. Beloftes om de bewoners te verslepen naar een andere haven of uit te kopen uit hun woning lijken - na eerdere toezeggingen - van de baan. SP-fractievoorzitter Leo de Kleijn zette het onderwerp op de agenda van de gemeenteraad. "De bewoners zitten klem en weten niet wat de toekomst brengt. Ik vind dat de gemeente zo niet moet omgaan met haar inwoners."

Woonarken in de Spaanse Polder

Hart van Nederland maakte onlangs een reportage over de problemen van de bewoners van de ruim dertig arken die in de Spaanse Polder in de haven liggen. De gemeente gaat het bedrijventerrein opknappen en in de nieuwe plannen is er geen plaats voor woningen op die plaats. Waar de bewoners wel naar toe moeten, en op welke termijn is tot op de dag van vandaag onduidelijk.

De bewoners zouden het liefst ingepast worden in de nieuwe gemeenteplannen voor de Spaanse Polder, zodat zij op hun vertrouwde stek kunnen blijven wonen. De gemeente vond echter een alternatieve ligplaats voor de arken in een nabijgelegen haven in Schiedam. De bewoners gingen akkoord, maar op het moment dat de deal met Schiedam rond was, ging het plan onverwacht van tafel.

Bewoners zitten klem
Inmiddels is er met een enkele bewoner gesproken over het uitkopen door de gemeente van ark, maar vervolgafspraken voor een taxatie zijn nooit gemaakt. De bewoners weten, mede door de gebrekkige communicatie van de gemeentelijke dienst het OBR, inmiddels niet meer waar ze aan toe zijn en zitten klem: als ze hun ark willen verkopen, zal een nieuwe eigenaar geen ligvergunning meer krijgen in het gebied, waarmee de boot onverkoopbaar is. SP-fractievoorzitter Leo de Kleijn kaartte de kwestie aan in de raadscommissie: "Ik wil dat de wethouder snel duidelijk maakt wat er met de bewoners gaat gebeuren en op welke termijn. En ik wil een oplossing waarmee ook de bewoners van de arken tevreden zijn."

Bekijk de reportage van Hart van Nederland

U bent hier